söndag 29 november 2015

DVD/Blu-ray/VOD: We Are Still Here

WE ARE STILL HERE (Njutafilms)

I min recension av A CERTAIN JUSTICE skrev jag att det hänt något med actionfilmen - direkt-på-DVD-actionfilmerna har blivit allt billigare. När det gäller skräckfilm är detta något som gällt länge nu. I och med att den nya HD-tekniken är så billig, kan i princip vem som helst köpa en videokamera med bildkvalitet tillräckligt bra för att filmerna ska kunna biovisas. Med det inte sagt att filmerna bör visas på bio - eller visas överhuvudtaget. DVD-marknaden har översvämmats av extremt billiga skräckfilmer, gjorda av talanglösa individer som spelar in verken med polarna i rollerna. Visst kan det ibland bli bra, men oftast är dessa filmer under all kritik.

WE ARE STILL HERE, med manus och regi av Ted Geoghegan, är egentligen inte en sådan film. Jag hade en del förväntningar på denna, eftersom den blivit uppmärksammad på festivaler och har några bra namn i rollistan: Barbara Crampton från RE-ANIMATOR, Larry Fessenden, Monte Markham och Lisa Marie. Men - Karim Husseins filmfoto är extremt sterilt och digitalt. Antagligen är det ett konstnärligt val, men det ser otroligt billigt ut. Det är kallt och fullständigt stämningsbefriat.

På extramaterialet säger Geoghehan att filmen är en hyllning till Lucio Fulcis THE HOUSE BY THE CEMETERY, men bortsett från att den innehåller ett hus med spöken i källaren, och en spökfamilj som heter Dagmar (Dagmar Lassander hade en liten roll i Fulcis film), finns här inga likheter.

Crampton och Andrew Sensenig spelar Anne och Paul, ett par som nyligen förlorat sin son i en olycka. De flyttar in i ett gammalt hus på landet, det är vinter och gott om snö - och inte nog med att huset visar sig ha varit ett bårhus på 1800-talet, det bor alltså även mordiska spöken i källaren. Vart trettionde år dyker de upp och slaktar folk. Varför vart trettionde år? Varför inte hela tiden? Grannar och bybor beter sig märkligt, och när några vänner till Anne och Paul kommer på besök börjar mordorgien.

Lisa Marie, som jag tidigare bara sett i småroller i Tim Burton-filmer, visar sig vara  en riktigt kass skådis, men övriga medverkande är bra. Kontrasten mellan karaktärsskådespelare och den billiga looken blir lite konstig.

WE ARE STILL HERE är aldrig spännande, den är aldrig kuslig, och den sista halvtimmens splatter blir inte effektiv just tack vare bristen på stämning. Annars är det inget fel på själva storyn.

Jag kan inte säga annat än att jag blev väldigt besviken på den här.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar