lördag 14 november 2015

DVD/Blu-ray/VOD: A Certain Justice

A CERTAIN JUSTICE (SF)

Det har hänt något med actionfilmen.

Att 80-talets storhetsdagar är förbi är ingen nyhet. Redan under 90-talet gjordes de flesta actionfilmerna direkt för video. Men även om budgeten var lägre, var dessa filmer ofta kul och underhållande; de hade åtminstone vissa production values, de sköts på 35mm, de var i de flesta fall kompetent gjorda.

Idag filmas som bekant det mesta digitalt, det är inte mycket att göra åt det, men de direkt-på-DVD-actionfilmer som inte produceras av de stora bolagen, som Fox och Sony, är i alldeles för många fall direkt osebara. De ser fruktansvärt billiga ut, de är klantigt gjorda, och de är tråkiga.

A CERTAIN JUSTICE är en sådan film. Den släpps inte ens på DVD i Sverige, den skickas ut direkt på VOD-marknaden. I USA heter filmen PUNCTURE WOUNDS. För regin står Giorgio Serafini och James Coyne, men bara ett namn syns i förtexterna - och det är olika beroende på om man ser A CERTAIN JUSTICE eller PUNCTURE WOUNDS! Väldigt märkligt.

Filmens hjälte John spelas av Cung Le, som har sämre utstrålning än en överkokt frikadell, medan Dolph Lundgren - iförd långhårig peruk och mustasch - spelar skurken Hollis. Le och Dolphan har även producerat filmen. Det är inte utan att man undrar vad Dolphan har sett i den här.

Redan under förtexterna känner man att det här inte kommer att bli bra. Det här inleds nämligen med klipp ur filmens actionscener - de vi ska komma att se. På ljudspåret spelas usel metal. Därefter följer en massa snabba klipp, berättelsens olika figurer presenteras snabbt och deras namn skrivs ut i bild - alltid ett tecken på en dålig film. Om det inte är DEN GODE, DEN ONDE, DEN FULE och ett fåtal till.

Handlingen är inte mycket att orda om. Hjälten John är en före detta soldat som lider av posttraumatisk stress. Han råkar se en prostituerad attackeras av några skumma typer. John bankar skiten ur angriparna, jag minns inte om han till och med dödade dem, men inte blir offret gladare för det, tvärtom. Det var killar ur gangstern Hollis gäng som attackerat. Nu kommer Hollis att jaga henne - och John.

Jodå. John får sin familj mördad. Då tappar John humöret och går ut för att hämnas.
A CERTAIN JUSTICE innehålller förvånansvärt få actionscener. Dessa är dock hyfsade. Mellan dessa är filmen ohyggligt tråkig och ointressant. Dolphan medverkar inte tillräckligt mycket. Vinnie Jones spelar skurk, men är med i ännu färre scener än Dolph.

Regi och filmfoto irriterar. Det används en del märkliga grepp, konstiga klipp och skumma vinklar. Ibland kan jag inte avgöra om det är konstnärliga grepp, eller ren klantighet. Varför är bildens kant suddig i vissa scener? Filmen ser genomgående billig ut och en del av skådespeleriet är under all kritik. Filmmusiken är riktigt vissen. Det här är en sådan där film under vilken man kommer på sig själv med att pilla på mobilen medan man tittar.

Så här var det aldrig på till exempel PM Entertainments tid. Det var tider det!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar