söndag 4 oktober 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: John Guillermin

1976 och framför allt 1977, alldeles innan STJÄRNORNAS KRIG hade premiär, var King Kong något alldeles oerhört populär hos mig och på min skola. Åtminstone minns jag det så. 1976 kom ju John Guillermins på sin tid så nedsablade nyinspelning av KING KONG. Den var barnförbjuden, men 1977 klippte distributören bort drygt fem minuter otäckheter, och filmen gick upp på nytt med 11-årsgräns. Den gick på Maxim i Landskrona och jag minns att mina kompisar gick och såg den. Själv såg jag den inte, jag tror inte att jag fick se den. Men det hindrade mig inte från att bli besatt av King Kong ändå. Jag fick en orange T-shirt på vilken Kong Kong stoltserade på World Trade Center. Jag läste parodin Ding Dong i Svenska MAD. Jag läste det där skräpiga seriealbumet, som byggde på originalfilmen. Filmaffischen syntes överallt. King Kong var da shit!
För mig är KING KONG från 1976 den "riktiga" filmen, inte originalet från 30-talet. På 80-talet visades båda versionerna på TV. Idag är filmen från '76 omvärderad, eftersom den är charmig och trots allt medvetet jönsig på sina ställen.
Nu har engelsmannen John Guillermin dött, 89 år gammal. För de flesta är Guillermin nog mest känd för SKYSKRAPAN BRINNER, som kom 1974. Jag såg den på TV för kanske trettio år sedan, och jag minns inte så mycket - jag har inte sett om den sedan dess. Jag vill minnas att jag tyckte att den var lite småtrist, men jag antar att den förlorade mycket på att visas i pan & scan på en liten TV-skärm.
Guillermin debuterade redan 1949 och gjorde under 1950-talet en lång rad filmer hemma i England, de flesta har jag inte hört talas om. 1959 regisserade han TARZAN OCH DEN FÖRLORADE STADEN med Gordon Scott som Tarzan; en film jag sannolikt såg som söndagsmatiné på Imperial eller Rio på 70-talet. 1962 gjorde Guillermin ytterligare en Tarzanfilm; TARZANS ÄVENTYR I INDIEN, och eftersom någon som heter Jock Mahoney spelar Tarzan, har jag säkert inte sett den. Jock vem?
Gullermin fortsatte att göra action-, krigs- och äventyrfilmer, som BLUE MAX, DE SAMVETSLÖSA och BLODIG SAMMANSVÄRJNING. 1972 kom FLYGPLAN KAPAT med Charlton Heston, och minsann om han inte regisserade blaxploitationrullen SHAFT OCH MÄNNISKOSMUGGLARNA 1973.
Efter SKYSKRAPAN BRINNER och KING KONG blev det inte så många fler filmer. Gullermin gjorde Agatha Christie-rafflet DÖDEN PÅ NILEN 1978, 1980 kom ett drama med James Coburn som heter MR. PATMAN, och 1984 fick han ur sig SHEENA - DJUNGELDROTTNINGEN med Tanya Roberts i titelrollen. Denna totalsågade film är mest ihågkommen för att Sheena rider omkring på en häst målad som en zebra.
1986 var det dags för en uppföljare till KING KONG, Linda Hamilton hade huvudrollen i KING KONG LEVER, i vilken man opererar in ett konstgjort hjärta i jätteapan, som ju dog i första filmen. King Kong letar upp en kvinnlig jätteapa och så får de Kongbebisar. Filmen slaktades av kritikerna  och floppade.
1988 regisserade John Guillermin en western för TV med Kris Kristofferson i huvudrollen; THE TRACKER. Den blev Guillermins sista film.

JOHN GUILLERMIN
1925 - 2015
R.I.P.    

-->

3 kommentarer:

Håkan sa...

1977 kunde Jessica Lange sätta griller i huvudet på vilken 11-årig killen som helst...
//Håkan

Pidde Andersson sa...

Ja. Och inte bara på elvaåringar.

ctail sa...

När du nu är inne på King Kong finner jag det intressant att notera att kong är den danska motsvarigheten till engelskans king. Om man översätter King Kong från engelska till danska får man alltså Kong Kong. Tillbaka till engelska: King King. Det är fascinerande. För någon som, som du, också är Fantomenentusiast finner jag det relevant att påpeka att om man översätter King Kong först från engelska till latin, och sedan från danska till engelska, får man Rex King. Så vad menade Lee Falk med detta? Rex föräldrar var ju missionärer, och latin är den katolska kyrkans språk, men var kommer danskan in i sammanhanget? Ett mysterium jag aldrig lyckats lösa.

Skicka en kommentar