torsdag 22 oktober 2015

Bio: Victoria

Foton copyright (c) TriArt Film
Ibland när jag traskar iväg för att se en så kallad arthousefilm på en alternativbiograf, vet jag inte riktigt vad det är jag ska se. Dels för att jag sällan hört talas om filmerna, till skillnad från repertoaren på SF:s biografer, och dels för att jag glömt kolla upp dem. När det gäller VICTORIA visste jag bara att det handlade om en tysk film vilken IMDb klassificerat som "crime, drama, thriller". Jag hade helt missat att den varar hela två timmar och arton minuter, att den utspelar sig i realtid, och att den är filmad i en enda tagning. Något som annars kanske fått mig att stanna hemma.
Laia Costa spelar den unga spanjorskan Victoria, som sedan några månader bor i Berlin, där hon jobbar på ett kafé. Hon talar inte tyska och när filmen börjar befinner hon sig på en nattklubb. Det är natt och när hon börjar bege sig hemåt träffar hon fyra äkta berlinare; den glade Sonne (Frederick Lau), Boxer (Franz Rogowski), som suttit inne, Blinker (Burak Yigit) och den stupfulle Fuss (Max Mauff), som fyller år. Killarna firar Fuss och vill att Victoria följer med dem - och samtidigt ska de visa henne "det riktiga Berlin".
Victoria följer med dem - fast det är inte utan att man undrar varför. Det är väldigt uppenbart att det här är fyra killar man bör hålla sig undan från. De dricker öl, de tar sig upp på ett tak, där de sitter och småpratar, och när Victoria måste bege sig bort för att öppna det närliggande kaféet, följer Sonne med. De två har fattat tycke för varandra. Efter en stund dyker dock de tre andra upp. De måste sticka och fixa något - och det verkar inte vara helt lagligt. Victoria låter sig övertalas att följa med.
I pressmaterialet står det att VICTORIA är "oavbruten spänning från Sebastian Schipper" - Schipper är regissören och en av manusförfattarna. Nja, det är väl en sanning med modifikation. De hade inget egentligt manus när de gjorde filmen, bara ett synopsis på tolv sidor, med de viktiga scenerna och platserna angivna. All dialog improviserades. Det märks. Förvisso låter dialogen naturlig, men under den första timmen håller allting på för länge. Folk bluddrar på i scener som egentligen inte leder någonvart. Filmen är ofta totalt stillastående och irriterande; det känns som att sitta och titta på ett ungdomsgäng utanför Nordstan en lördagsnatt. Liksom ett par andra i publiken på pressvisningen övervägde jag att gå.
Det dröjer mer än halva filmen innan gänget ger sig iväg för att göra det där olagliga de skulle fixa, och då blir det faktiskt hyfsat spännande.
Men: jag måste tillstå att jag imponeras av VICTORIA. Jag fattar inte hur de faktiskt orkat göra den här filmen. Det spelade in hela filmen tre gånger. Filmandet var minutiöst planerat. Berättelsen utspelar sig i flera olika byggnader, olika rum, på gator och i bilar, och hela tiden sprang alltså filmteamet efter bakom skådespelarna och lyckades hålla sig ur bild. De förbättrade och korrigerade för varje ny version av filmen. Det enda som fixats i efterhand är ljudet, eftersom oönskade ljud - som skrik från regissören - plockades bort. Jag hade själv aldrig orkat göra- eller medverka i en film som den här.
Tyvärr är VICTORIA alltså alldeles för lång. Den hade fungerat bättre om de skurit bort det mesta av den första timmens "drama" och istället snabbt gett sig på "crime, thriller". Och nog är väl Victoria lite märkligt korkad som följer med de här gossarna.(Biopremiär 23/10)

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar