torsdag 1 oktober 2015

Bio: Havets sång

Bilder copyright(c) Folkets Bio
Ännu en film som hade premiär förra veckan.
HAVETS SÅNG är en prisebelönt, Oscarnominerad irländsk-dansk-belgisk-luxemburgsk-fransk animerad film. Jag såg den här på Malmö Filmdagar tillsammmans med en kompis; vi kan kalla honom "Fredrik" (eftersom han heter så). "Fredrik" hade redan sett filmen och hävdade att den är fullkomligt underbar. Jag litade på honom.
Nu en månad senare minns jag absolut ingenting av filmens handling. HAVETS SÅNG är regisserad av Tomm Moore och den är onekligen tjusig att titta på. Moore har gjort en sådan där typisk film som vuxna tycker att små barn ska se. Det är så långt från Disney man kan komma. Det är estetiskt tilltalande - åtminstone för mig som vuxen. Vad ett litet barn tycker vet jag inte - jag hatade tecknad film som såg ut så här när jag var liten. Dessutom varar filmen 94 minuter! Alldeles för långt för en barnfilm - och väldigt mycket för långt för mig. "Vad tyckte du?" frågade "Fredrik" efter visningen. "80 minuter för lång," svarade jag.
Filmen handlar om den lille irländske pågen Ben, vars lillasyster Saoirse är en korsning mellan säl och människa. Redan här, i början av filmen, hängde jag inte med. Vad pratade de om? Vad var ungen? Av någon anledning jag glömt, måste Ben och Saoirse bo hos en sur tant. Jag tror att deras morsa dog och farsan klarade inte av att ta hand om dem. Eller så gick han till sjöss.
Saoirse har tappat sin röst. Hon är visst även den sista av sin art. För att rädda arten måste Saoirse bege sig till havet och sjunga. Eller något sådant.
Ben och hans syster beger sig ut på ett äventyr under vilket de träffar på diverse märkliga människor och varelser. Det blir allt flummigare och halvvägs in tappade jag tråden helt. Jag kämpade även för att hålla mig vaken.
HAVETS SÅNG är dubbad till svenska och är urtypen för en barnfilm som vinner priser.
... Apropå tecknad film: herregud, har ni sett hur Scooby-Doo och Mysteriegänget ser ut i den nya TV-serien? Skandal!
(Biopremiär 25/8)

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar