fredag 2 oktober 2015

Bio: The Gift

Foton copyright (c) Scanbox

Den australiske skådespelaren Joel Edgerton har vi sett i en farlig massa filmer. Han har mest gjort mindre roller och har ett bekant ansikte vi kanske har lite svårt att placera. Med THE GIFT gör han regidebut - och karln har dessutom skrivit manus själv. Inte nog med det, han spelar till på köpet en av huvudrollerna.

THE GIFT ska inte blandas ihop med Sam Raimis femton år gamla film med samma titel. Dock handlar det om spänning även denna gång. Edgerton har gjort en thriller i en genre som var populär på 1990-talet: den om en okänd, ondskefull person som nästlar sig in i andra människors tillvaro - minns till exempel HANDEN SOM GUNGAR VAGGAN. I THE GIFT spelar Jason Bateman och Rebecca Hall paret Simon och Robyn, som flyttar in i ett nytt, flott hus. Simon är framgångsrik på sitt jobb och har chans att stiga i graderna, och allt är frid och fröjd.
Det dröjer inte länge innan Simon och Robyn råkar träffa en smått underlig kille; Gordo (Edgerton), när de är iväg och handlar. Gordo säger sig känna igen Simon och mycket riktigt - de gick i samma klass på high school. Väl hemkommen inser Simon vem Gordo är - nämligen killen Simon mobbade i skolan.

En dag när de kommer hem hittar de en present från Gordo utanför sin ytterdörr. Hur visste han var de bor? Sedan kommer Gordo själv på besök. Han dyker upp allt oftare och brukar ha presenter med sig. Simon och Robyn känner sig tvingade att bjuda hem Gordo på middag, en tillställning som blir hyfsat krystad. Han är allt rätt konstig, den där Gordo. Vad är han ute efter?

Till slut blir Gordos frekventa närvaro i Simons och Robyns liv för mycket. De måste på något sätt säga upp vänskapen med honom. Det är förstås lättare sagt än gjort.
Joel Edgerton har gjort en robust thriller av traditionellt snitt. Något som alltid är positivt i dessa dagar. Framför allt har han gjort en väldigt spännande film. Detta är en genre som är aningen uttjatad och för det mesta förutsägbar. Edgerton överraskar, eftersom han verkligen har fått till det på slutet. Jag räknade med någon av de vanliga klichéer sådana här filmer brukar sluta med, och fick något helt annat. THE GIFT har ett oväntat och tillfredställande slut.

Det är ont om thrillers och framför allt bra thrillers nuförtiden. Därför torde THE GIFT vara årets bästa thriller. Hittills.

Det här är dessutom en imponerande regidebut.
(Biopremiär 2/10)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar