söndag 13 september 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Warren Murphy

Jag har flera vänner som är - eller åtminstone var - inne på böckerna om Remo (mannen som är en dödsmaskin). De amerikanska originalböckerna har jag aldrig läst, men jag hade faktiskt problem med de svenska utgåvorna. De jag försökte läsa var erbarmligt dåligt översatta. Dessutom var de förkortade. Jag har läst drivor av kioskböcker, jag har läst dussintals Nick Carter-böcker utan problem, men Remo funkade inte.
Vilket är lite synd - eftersom bokserien anses tillhöra de bättre i sin genre. Figuren Remo Williams; The Destroyer, skapades 1963 av Warren Murphy och Richard Sapir, men den första boken kom inte ut förrän 1971. Sapir dog redan 1987 och nu har även Warren Murphy dött, 81 år gammal.
Warren Murphy stred i Korea, han var journalist och redaktör, han spelade golf, och han skrev flera böcker vid sidan av Remoserien.
Murphy var en av de tre författare som skrev manuset till Clint Eastwood-filmen LICENS ATT DÖDA, som bygger på en roman av Trevanian. Murphy nämns även som den som stod för storyn till DÖDLIGT VAPEN 2. Enligt uppgift beror detta på att Murphy ansåg att Shane Black snott konceptet från någon av hans böcker, men det här är inget jag kan ta gift på.
1985 blev Remo film. Bondregissören Guy Hamilton stod bakom REMO - OBEVÄPNAD, MEN FARLIG. Robuste Fred Ward var sympatisk i titelrollen, Joel Grey var sminkad till asiaten Chiun, och det musikaliska ledmotivet var fränt. Tanken var att detta skulle vara inledningen till en serie filmer - men Hamiltons film floppade. Jag såg den när den kom och tyckte att den var märkligt klumpfotad. Jag såg om den på DVD för en del år sedan, och nej, trots att den har sina stunder, funkar den inte.
TV-piloten "The Prophecy" från 1988.
1988 gjordes ett pilotavsnitt till en TV-serie om Remo. Den här gången spelades hjälten av Jeffrey Meek, medan Roddy McDowall var Chiun (varför anlitade de aldrig riktiga asiater?). Jag har sett programmet och minns det som rätt bra - men det blev aldrig någon serie. Meek kunde vi senare se i kung fu-serien RAVEN, som gick på svensk TV.
Alldeles just nu pratas det faktiskt om en ny Remofilm. Vi får väl se om den blir av. Remo har även figurerat i serietidningar och dök upp i Magnum Special i Sverige.
Warren Murphy skulle ha fyllt 82 idag, den 13:e september. Han dog den fjärde.

WARREN MURPHY
1933 - 2015
R.I.P.

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar