fredag 11 september 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Candida Royalle

På 1980-talet visades sexologen Malena Ivarssons beryktade, omdiskuterade och konstiga TV-program FRÄCKA FREDAG. I ett avsnitt medverkade den före detta porrstjärnan Candida Royalle. Hon hade då sadlat om från skådespelerska till producent, manusförfattare och regissör, och hade startat det egna bolaget Femme Productions. Detta bolag producerade "erotiska filmer ur en kvinnlig synvinkel". Ivarsson frågade varför Royalle slutat agera framför kameran. Royalle svarade "I got bored". Jag har för mig att jag hyrde en film från Femme Productions - och tyckte att den var skittråkig. Föga förvånande. Det brukar bli så när man inte går hela vägen; när man hamnar mellan två stolar. Det blir varken eller. Ungefär som erotiska thrillers; de är sällan erotiska eller spännande.
Nu har Candida Royalle, som föddes som Candice Vadala, dött i cancer, 64 år gammal. Hon debuterade som porrskådis 1975, på den tiden filmerna hade budget, handling, ambitioner och visades på bio. Hon medverkade i filmer som THE PONY GIRLS, PORNOGRAFISKA PORRNÄSTET (bra svensk titel där!), BABY ROSEMARY, HOT & SAUCY PIZZA GIRLS och djungelrafflet JUNGLE BLUE. 1980 dök hon upp i Svetlanas ultraklassiker ULTRA FLESH - en film jag såg med en kompis; vi pausade filmen med jämna mellanrum för att diskutera- och reda ut handlingen. I synnerhet scenen där en dvärg rymmer i en barnvagn uppskattades.
Royalle skymtade även i "vanliga" filmer, som BLÅST PÅ KONFEKTEN och Mike Hammer-filmen JAG ÄR LAGEN med Armand Assante.
1984 startade hon så sitt bolag som gjorde så kallad porr för kvinnor. Hon reste runt och föreläste, var med och tog fram sexleksaker för kvinnor, arbetade som sexolog och terapeut, och 2004 släppte hon boken "How to Tell a Naked Man What to Do". När hon dog höll hon på att färdigställa en dokumentär om sin jakt på sin mor, som försvann när Royalle var bebis.
Candida Royalle var känd för att vara väldigt, väldigt trevlig.

CANDIDA ROYALLE
1950 - 2015
R.I.P.


-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar