söndag 6 september 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Brad Anderson

Den amerikanske skämt- och serietecknaren Brad Anderson har dött, 91 år gammal. Anderson är i princip enbart känd för sin skapelse Marmaduke, en hund som ibland kallades Leopold i Sverige. År 2010 kom det en biofilm om Marmaduke, den totalsågades i USA, och när jag nu letar upp min gamla recension (som finns HÄR), konstaterar jag att jag inte var nådig. Det är en vedervärdig film.
Brad Anderson började sin karriär som reklamtecknare, men lade av med detta för att satsa på att illustrera tidskrifter istället. Han ritade skämtteckningar, ofta om hundar, och snart föddes Marmaduke.
Marmaduke gick i någon av de veckotidningar min mormor läste när jag var barn, men jag minns inte speciellt mycket av serien. Brad Anderson skapade Marmaduke redan 1954 och han höll fortfarande på med den när han dog. Det handlade främst om syndikerade skämtteckningar; enrutingar, men Anderson gjorde även serier om sin populära hund.
Mellan 1954 och 1966 tecknade Brad Anderson även skämtserien Grandpa's Boy, en serie jag aldrig hört talas om, än mindre läst.
1978 kammade Brad Anderson hem ett fint pris för Marmaduke. Mycket mer än detta har jag tyvärr inte att berätta om honom.

BRAD ANDERSON
1924 - 2015
R.I.P.  

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar