lördag 12 september 2015

DVD/Blu-ray: Before I Go to Sleep

BEFORE I GO TO SLEEP (SF)
Enligt IMDb hade BEFORE I GO TO SLEEP svensk biopremiär i april i år. Om detta verkligen stämmer vet jag inte - jag har inget minne av att den gått upp på bio någonstans. Kanske enbart i Stockholm? Nåja, nu finns filmen ute på DVD och Blu-ray.
BEFORE I GO TO SLEEP, som bygger på en roman, är regisserad av Rowan Joffe, son till Roland. Rowan har tidigare skrivit manus till THE AMERICAN, som jag gillade, och regisserat nyinspelningen av BRIGHTON ROCK, som jag inte gillade. Den sistnämnda var så lättglömd att jag, just det, hade glömt bort den. Jag lär även glömma bort BEFORE I GO TO SLEEP inom en snar framtid.
MEMENTO var en på sin tid hyllad film. Själv var jag inte sådär jätteförtjust i den. Den levde helt och hållet på sin gimmick - den berättades baklänges. I övrigt var deckargåtan om mannen utan närminne inget speciellt. Jag kommer att tänka på MEMENTO när jag ser Joffes nya film. Jag tänker även på Adam Sandler-komedin 50 FIRST DATES.
Här är det Nicole Kidman som lider av minnesförlust. Hon spelar Christine, som råkar ut för en olycka - eller ett överfall. Varje natt raderas hennes minne. Varje morgon berättar hennes make Ben (Colin Firth) vem han är och vad som har hänt. Varje dag, efter att Ben åkt till sitt arbete, ringer en doktor Nasch (Mark Strong) och presenterar sig, och ber Christine leta upp en kamera som ligger gömd i en skokartong. Med denna har Christine varje dag filmat sig själv; spelat in meddelanden till sig själv. Dessa scener upprepas om och om igen.
Snart konstaterar Christine att det är något som inte stämmer. Är Ben den han utger sig för att vara? Är dr Nasch den han påstår att han är? Vad var det egentligen som orsakade Christines minnesförlust?
BEFORE I GO TO SLEEP slutar som jag trodde den skulle göra. Inga överraskningar här, inte. Dessutom är upplösningen ett stort, fläskigt antiklimax. Förklaringen till det hela känns poänglös och de sista tio minuterna är överflödiga.
Det här är en amerikansk-brittisk-fransk-svensk film. En av producenterna är svenska Film i väst; filmen gjordes innan bolaget döpte om sig till det klumpigare Film Väst. Filmen utspelar sig i London och Nicole Kidman pratar med något slags neutral dialekt. Filmfotot är grådaskigt, liksom miljöerna. Genren är thriller, men det är till större delen ospännande - det känns mer som ett TV-drama. Tempot är långsamt. Nicole Kidman gråter och viskar mycket.
Colin Firth och Mark Strong gör som vanligt bra ifrån sig och är orsaken till att jag sätter nedanstående betyg.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar