tisdag 8 september 2015

Bio: Ricki and the Flash

Foton copyright (c) UIP Sweden

Under Malmö Filmdagar i slutet av augusti hamnade jag på en minst sagt besynnerlig double feature. Först såg jag STRAIGHT OUTTA COMPTON, om NWA och den amerikanska rapscenen på 1980-talet. Direkt därpå såg jag RICKI AND THE FLASH, i vilken Meryl Streep framför gubb- och FM-rock. Det kändes väldigt konstigt. Det var väldigt konstigt. Och resultatet föll inte ut till Meryl Streeps fördel.

En gång i tiden gjorde Jonathan Demme bra filmer, som CAGED HEAT, CRAZY MAMA och NÄR LAMMEN TYSTNAR. De senaste åren har han främst gjort dokumentärer, jobbat för TV, och den senaste långfilmen jag såg, var den usla RACHEL GETTING MARRIED från 2008. Manusförfattaren Diablo Cody gjorde sig ett namn med filmer som JUNO, JENNIFER'S BODY och YOUNG ADULT, men det coolaste med henne är nog hennes namn. Om jag inte visste bättre, skulle jag - efter att ha sett RICKI AND THE FLASH - ha trott att Cody är i 60-årsåldern. Hon är 37.
Meryl Streep må vara en begåvad skådespelerska - men hon kan inte spela allting. I RICKI AND THE FLASH gestaltar hon Linda, som kallar sig Ricki. Hon jobbar som snabbköpskassörska, men lever för rockstjärnedrömmen. Ricki och hennes band The Flash är husband på en lokal pub, de spelar ofta för en liten, men återkommande och uppskattande publik.
Ricki har gett upp allt för musikerkarriären - främst av allt sin familj. Hennes stenrike exmake Pete (Kevin Kline) hör av sig, eftersom han har problem med deras dotter Julie (Meryl Streeps riktiga dotter Mamie Gummer). Julie är nyskild, mår skit, och vägrar kliva ur sängen hemma hos Pete. Pete vill att Ricki reser dit för att träffa Julie. Det är bara det att Ricki knappt träffat Julie alls under uppväxten. Till detta kommer att Rickis ena son ska gifta sig. Den andra sonen är homosexuell, vilket Ricki har svårt för - hon är konservativ och röstade på Bush.

RICKI AND THE FLASH innehåller några roliga scener. Kevin Kline är förstås bra. Men herregud - Meryl Streep som något slags rockrebell ... Hon är 66*. Hon spelar gubbrock. Jag vet inte om det är meningen att det ska vara så patetiskt som det framstår som. Det hade varit en sak om Ricki faktiskt var gammal rockstjärna - eller om filmen var en crazykomedi om en äldre tant som tror att hon är rockstjärna. Men nu är det en dramakomedi - och Meryl Streep ser bara ut som en utklädd tant; som om hon ska på maskerad.
Rick Springfield, med mycket kajal på ögonen, spelar Greg; gitarrist i The Flash och Rickis pojkvän. På en fest överraskar The Flash och spelar en Bruce Springsteen-låt. Detta gör en del medelålders par bland gästerna så upprörda att de överväger att gå. Det här är människor som är betydligt yngre än både Streep och Springsteen. Ricki ska framstå som upprorisk eftersom hon spelar Bruce Springsteen! Som vore det här en 50-talsfilm, i vilken föräldrar upprörs när tonåringarna diggar Bill Haley. Hur tänkte Demme och Diablo där? Jag kan förstå att gästerna blivit upprörda om Ricki fläskat på med dödsmetall eller tolvtonsmusik, men snäll, melodisk mainstreamrock?

RICKI AND THE FLASH ställer två frågor: kommer Ricki att försonas med sin dotter? Kommer filmen att sluta med att alla är glada och dansar till The Flash?

Biobesökare i Meryl Streeps ålder lär uppskatta det här. Vi andra väljer lämpligen något annat.

* Gene Simmons fyllde nyligen 66 - men han har varit rockstjärna i över 40 år.
(Biopremiär 11/9)

2 kommentarer:

ctail sa...

Jag hoppas att du inte menar att du tror att biobesökare i Meryl Streeps ålder generellt uppskattar det här, det är i så fall märkligt fördomsfullt. Det låter definitivt inte som något som skulle uppskattas av de biobesökare i 66-årsåldern jag känner.

Pidde Andersson sa...

Man vet aldrig. Jag förvånades när jag noterade att flera amerikanska 60+:are i mitt Facebookflöde skrev att de sett och gillar den här. Serietecknare, författare, filmare - folk jag inte trodde skulle gilla sådant här. Det här är kanske en rockversion av Mike Leighs 40-talistdramer jag alltid känner mig för ung för.

Skicka en kommentar