lördag 1 augusti 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Roddy Piper

Väldigt många skräckfilmsfans gillar även wrestling. Det finns säkert en anledning till detta. Själv har jag aldrig någonsin intresserat mig för wrestling. Nu är jag förstås inte intresserad av sport rent allmänt. Men ändå.
"Rowdy" Roddy Piper, född som Roderick Toombs (Toombs är ju ett coolare namn än Piper!), har dött i en hjärtattack, 61 år gammal. Roddy Piper var en populär wrestler som sadlade om till skådespelare - och det är förstås enbart som sådan jag känner honom.
Faktum är att jag tänkte på Roddy Piper häromdagen - jag kom att tänka på BACK IN ACTION, en direkt-på-video-film från 1993. Jag vet inte varför jag tänkte på den - jag minns inte så mycket av den. Den tillhör de där bortglömda lågbudgetactionfilmerna från 90-talet ingen pratar om.
1988 medverkade Roddy Piper i sina mest kända filmer. Först kom HELL COMES FROGTOWN, som jag hyrde på Broadway i Landskrona; butiken som blev Videomix och sedan Hemmakväll. Piper spelar Sam Hell, som anländer till en stad befolkad av mänskliga grodor i denna efter katastrofen-film. Jag har inte sett den sedan jag hyrde den, men jag minns den som rätt kul. I uppföljaren från 1992 spelade den nyligen bortgångne Robert Z'Dar Sam Hell.
1988 var också året då Piper spelade Nada i John Carpenters satiriska science fiction-thriller THEY LIVE, en kultfilm som innehåller Pipers mest berömda och citerade replik: "I have come here to chew bubblegum and kick ass... and I'm all out of bubblegum!"
På 90-talet kunde man se Roddy Piper i TV-serier som ZORRO, SUPERBOY, HIGHLANDER och ROBOCOP. När det gäller långfilmer handlade det enbart om direkt-på-video-action; ett tag vällde den in recensionsex av lågbudgetaction, jag fick mängder varje månad. Piper sågs i filmer som NO CONTEST, MARKED MAN, TERMINAL RUSH, SCI-FIGHTERS, SHEPHERD och LAST TO SURRENDER. Jag har nog sett de flesta av de här - men jag minns ingenting av dem.
På 2000-talet producerade en kompis till mig tre actionfilmer med Piper. Jag har sett en av dem; HONOR. Resten av de filmer och TV-serier Piper medverkade i fram till sin död har jag inte sett. Han medverkar dessutom i en hel hög rullar som just nu ligger i post-production.
Roddy Piper kämpade mot cancer - och vann. Därför känns det rätt ovärdigt att han strök med i en hjärtattack, alldeles för ung. Roddy Piper gav intryck av att vara sympatisk och trevlig, vilket de som kände honom hävdar att han även var.
... Och nu fick jag lust att se om HELL COMES TO FROGTOWN! Eller kanske BACK IN ACTION?
RODDY PIPER
1954 - 2015
R.I.P.


-->

2 kommentarer:

ctail sa...

Jösses, ett samband mellan Toppraffel och en av veckans XKCD-avsnitt, det händer inte ofta. Dock tyvärr en exceptionellt tråkig XKCD-stripp.

Pidde Andersson sa...

Hö hö hö!

Skicka en kommentar