lördag 22 augusti 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Lars Amble

Jag och min flickvän har den senaste tiden tittat en hel del på Öppet arkiv; på en massa gamla TV-program från SVT. Jag skrev en liten grej om detta i våras, den texten hittar ni HÄR.

En person som med jämna mellanrum dyker upp i dessa gamla program, är Lars Amble. Han var nervös, blivande far på BB i ett avsnitt av N.P. MÖLLER - FASTIGHETSSKÖTARE, och vi såg honom i diverse sketcher. Jag undrade lite vad Lars Amble har för sig nuförtiden, det var längesedan jag såg honom i något nytt.

När han nu plötsligt åter figurerar i nyheterna är det för att han 76 år gammal har dött i cancer.

Lars Amble var flitig i Stockholms teatervärld; förutom att skådespela, regisserade han, han undervisade på Teaterhögskolan, och han var konstnärlig ledare för Maximteatern. Fast det är ju för alla roller på film och TV jag känner honom - och då främst från en del hel- och halvklassiker från 1970- och 80-talen.

Redan 1959 dök Lars Amble upp på bio, då i en liten roll i Olle Hellboms RAGGARE!. Det dröjde till 1966 innan han återkom på biodukarna, då i Bo Widerbergs HEJA ROLAND!. Trenden i början av filmkarriären var alltså filmer med utropstecken i titeln. 1967 var han med i ett avsnitt av julkalendern GUMMAN SOM BLEV LITEN SOM EN TESKED, det vill säga Teskedsgumman, och under 60-talet blev det ytterligare ett par långfilmer, en av dem var Johan Bergenstråhles MADE IN SWEDEN.

Under 1970-talet kunde vi se Amble i en lång rad minnesvärda filmer. 1972 låg han till exempel i en trappa och hade ågren i Janne Halldoffs FIRMAFESTEN. Samma år spelade han vakt på ett koncentrationsläger i Jerry Lewis' omskrivna och aldrig visade THE DAY THE CLOWN CRIED, en film som nyligen flimrade förbi i nyheterna eftersom Lewis bestämt att den ska få visas om tio år.

Amble var med i den populära TV-serien NÅGONSTANS I SVERIGE, i Calvin Floyds skittråkiga SAMS, och i Jarl Kulles VITA NEJLIKAN.

1977 spelade Lars Amble transvestiten Evelyn i Vilgot Sjömans TABU, en film som skapade skandalrubriker och som fick svidande kritik. Enligt uppgift ska den finnas i två versioner, varav en är mer, ähum, vågad. Jag minns inte vilken av versionerna jag såg på video en gång i tiden. Jag minns inte så mycket av filmen, mer än att den var dålig, dum och konstig - vilket främst berodde på att Vilgot Sjöman inte var mycket till regissör.

1979 hade Amble en roll i Lasse Åbergs första långfilm; REPMÅNAD - ELLER HUR MAN GÖR POJKAR AV MÄN, och samma år dök han upp i Lasse Hallströms JAG ÄR MED BARN. 80-talet inleddes med Torbjörn Axelmans FLYGNIVÅ 450; en thriller ingen har sett. Jag hade den på video utan att titta på den. Jag tror inte att videodistributören heller orkade se hela filmen.

1981 spelade Amble Ola Ullsten i Tage Danielssons sämsta film; SOPOR. Samma år kom även RASMUS PÅ LUFFEN och GÖTA KANAL. Därefter följde till exempel DEN ENFALDIGE MÖRDAREN, TVÅ KILLAR OCH EN TJEJ och praktfiaskot KALABALIKEN I BENDER.

ROSEN heter en konstig sak från 1984 av Staffan Hildebrand. Jag minns inte om jag sett den, men spelade inte Amble en slem rockmanager eller klubbägare eller något sådant i den? Kan den ha visats i landets skolor? Filmen producerades av ABF och jag har för mig att det var ett pekoral utan like. Något man inte kan säga om Loffe Carlsson-komedin SVINDLANDE AFFÄRER från 1985.

80-talet avslutades med bland annat en roll i TV-serien VARUHUSET. På 90-talet sågs Amble i enbart tre film- och TV-produktioner; TV-serierna SNOKEN och JAKTEN PÅ EN MÖRDARE, och långfilmen SVENSSON SVENSSON - FILMEN.

Peter Dalles SKENBART: EN FILM OM TÅG från 2003 blev Lars Ambles sista biofilm. Under 2000-talet medverkade han i TV-serier som C/O SEGEMYHR, BECK och MORDEN I SANDHAMN. Han gjorde även en av rösterna när Harry Potter-filmerna dubbades till svenska.

Lars Amble var en av våra främsta skådespelare.


LARS AMBLE
1939 - 2015
R.I.P.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar