torsdag 2 juli 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Sergio Sollima

De gamla legendariska, italienska filmregissörerna droppar av en efter en. Nu är det Sergio Sollima som begett sig till den spanska prärien ovan molnen. Han blev 94.
När jag tittar på Sergio Sollimas filmografi kommer jag att tänka på Hvilans Video; Landskronas första videobutik. Under hyrvideons barndom hade Hvilans många titlar från klassiska bolag som VTC och HemVideo. Tio år senare hade de fortfarande samma filmer, vilket förstås gjorde butiken till en guldgruva för mig. På en hylla märkt "Pang-pang" fanns i stort sett bara spaghettiwesterns, och spaghettiwesterns är det Sollima blev mest känd för - han gjorde ett par av de mest berömda titlarna.
Sergio Sollima började som manusförfattare och skrev sin första film redan 1951; BAKOM STÄNGDA FÖNSTER. Det blev ett drygt dussin manus; bland dem till flera svärd & sandal-filmer, innan han regidebuterade 1962.
1962, det var ett par år innan westernvågen, så Sollima debuterade med ett avsnitt i komediantologin HAR DU LUST FÅR DU LOV, som han sedan följde upp med en handfull James Bond-inspirerade agentraffel; först två  filmer om agent 3S3, och därefter VÅR MAN I TANGER .
1966 kom så hans första western: THE BIG GUNDOWN med Lee Van Cleef och Tomas Milian, en film som i Sverige fick heta EN BLODIG KNIV - ETT DÖDANDE SKOTT. Milian återkom i FACE TO FACE och RUN MAN RUN, släppt i Sverige som MANNEN MED KASTKNIVARNA. Detta är en väldigt uppburen westerntrio. 1970 gav Sollima sig på kriminalfilm och gjorde DEN BRUTALA STADEN med Charles Bronson och Telly Savalas. Men gangsteraction blev det i till exempel REVOLVER från 1973.
1976 blir det lite förvirrat. Då regisserade Sollima piratrafflet IL CORSARO NERO med Kabir Bedi (från OCTOPUSSY) och Mel Ferrer. Dess engelska exporttitel är THE BLACK PIRATE. Denna film ska inte förväxlas med Lorenzo Gicca Pallis IL CORSARO NERO från 1971, som hade Terence Hill och Bud Spencer i rollistan. Denna hette också THE BLACK PIRATE i engelsktalande länder och i Sverige döptes den till SVARTE PIRATEN. Sollimas film gick upp på bio i Sverige 1978 som DEN SVARTE HÄMNAREN (och recenserades i ett nummer av Fantomen), men när den släpptes på video av HemVideo, fick den titeln SVARTE PIRATENS HÄMND. På bio var den censurklippt. Jag hyrde videon på Hvilans Video.
Efter denna film jobbade Sergio Sollima mest för TV. Han skrev och/eller regisserade en rad TV-filmer och miniserier. Det sista han gjorde var miniserien IL FIGLIO DI SANDOKAN, som kom 1998 och som hade Kabir Bedi i huvudrollen även den - Sandokan är en äventyrsgestalt som förekommit i mängder av filmer under flera decennier.
SERGIO SOLLIMA
1921 - 2015
R.I.P.


-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar