tisdag 14 juli 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Omar Sharif

Jaha, det är ju typiskt. Här reser jag åter bort några dagar utan att ta med mig datamaskinen - och så går ett par kända personer och dör. Precis som förra gången jag var bortrest. Således kommer jag nu att skriva några aningen sena nekrologer - men hur skulle det se ut om TOPPRAFFEL! inte sörjer till exempel Omar Sharif?
Det första jag tänker på när jag hör namnet Omar Sharif är ... Viveca Lärn. Denna västkustförfattarinna berättade nämligen en gång för länge sedan; det var på 1980- eller 90-talet, om när hon på 60-talet besökte en restaurang i London och satt där ensam vid ett bort, när en - som hon tyckte - slajmig kille dök upp, stötte på henne och var allmänt påträngande. Till slut blev Lärn av med killen. En annan person i lokalen kom fram och viskade "Jösses, känner du Omar Sharif?". Viveca Lärn hade inte känt igen honom.
Egyptiern Omar Sharif, som föddes som Michel Shalhoub, är förstås mest känd för LAWRENCE AV ARABIEN (1962) och DOKTOR ZJIVAGO (1965), båda regisserade av David Lean. Det är länge sedan jag såg den förstnämnda; den gick på TV, jag minns att jag då inte flyttat hemifrån, och att jag mitt i filmen gick ifrån, gjorde några mackor i köket, stod kvar där och åt dem, och återvände till TV-rummet en bra stund senare - bara för att konstatera att det var samma jämrans sanddyner i bild. Nej, jag gillade den inte - inte då.
DOKTOR ZJIVAGO har jag inte sett. Jag kände mig nöjd med en artikel i MAD från 60-talet; denna handlade om merchandise man kunde köpa efter att ha sett filmen; skivan, mössan med mera, och slutade med en uppmaning att köpa boken filmen bygger på och läsa den någon gång.
Nej, den film jag håller som främst bland Omar Sharifs filmer, är förstås TOP SECRET från 1984. I denna fantastiska komedi spelar han en hemlig agent som bland annat råkar illa ut på en bilskrot. Förutom den måste jag erkänna att jag sett väldigt få filmer med den gode Sharif - och han var med i många, många film- och TV-produktioner.
Omar Sharif filmdebuterade 1954 och medverkade i en lång, lång rad egyptiska produktioner - jag ger mig inte på att försöka skriva dess titlar. På 1960-talet hamnade så Sharif i Hollywood, och efter LAWRENCE AV ARABIEN kunde vi se honom i ROMARRIKETS FALL och äventyrsspektakel som DJINGHIS KHAN och MARCO POLO:ÄVENTYRENS MAN. Han var med i GENERALERNAS NATT, FUNNY GIRL med BarbraStreisand, westernrafflet MACKENNAS GULD, och han spelade Che Guevara i CHE! från 1969.
På 70-talet kunde vi se honom i JUGGERNAUT, FUNNY LADY, ROSA PANTERN SLÅR IGEN och ASHANTI, för att nämna några filmer. Under det decenniet medverkade han även i den franska TV-serien DEN HEMLIGHETSFULLA ÖN (1973), han spelade kapten Nemo. Den här serien gjorde väldigt stort intryck på mig när jag såg den som barn.
Från 80-talet och framåt blev det mest TV för Sharif, blandat med en massa filmer jag aldrig hört talas om - med undantag för DEN 13:E KRIGAREN, HIRALDO och ett par andra. Han var verksam som skådespelare från till sin död.
Omar Sharif blev 83 år.
OMAR SHARIF 
1932 - 2015
R.I.P.   

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar