onsdag 1 juli 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Leonard Starr

Leonard Starr, som har dött 89 år gammal, var en serietecknare jag beundrade - men som jag knappt läst någonting alls av. Jag läste en artikel om honom i Bild & Bubbla när jag var tonåring, och blev djupt imponerad av hans eleganta, exakta stil. Jag köpte det första Kelly Green-albumet som kom på svenska; det var en albumserie han tecknade åt franska Dargaud efter manus av Stan Drake, och jag minns att jag tyckte att bilderna var nästan overkligt realistiska - men att själva serien var mer än lovligt träig och trist. De dagspresserier Starr är mest känd för har publicerats högst sporadiskt i Sverige - och jag har ingen aning om huruvida de gått i någon dagstidning. Någon serie gick i Semics kortlivade serietidning Serieträff, jag tror jag köpte något nummer för Starrs skull, men innehållet var inget som tilltalade mig. På 1940-, 50- och 60-talen gick några serier i tidningar som Min melodi, Vi två, och Detektiväventyr. Tydligen ska Starr även ha dykt upp i Starlet.
Jag hittade ingen bild på den svenska utgåvan, men den tyska ser likadan ut.
Anledningen till att serierna inte tilltalade mig, är att det främst handlar om romantik- och dramaserier. Men i början av karriären handlade om andra typer av serier. Leonard Starr började att rita serier redan på 1940-talet, då han jobbade åt Timely; förlaget som senare blev Marvel Comics. För dem tecknade han bland annat The Human Torch och Sub-Mariner. Därefter hamnade han på en del andra förlag; han samarbetade med Joe Simon och Jack Kirby, och han gjorde kriminalserier för EC Comics innan det förlaget ändrade inriktning och satsade på skräck.
Skräckserier tecknade dock Starr åt andra förlag, och på 50-talet blev DC Comics ett tag hans främste arbetsgivare. I mitten av 50-talet spöktecknade han Dan Barrys dagspressversion av Blixt Gordon.
1957 startade så Starr sin mest kända serie; On Stage, senare omdöpt till Mary Perkins, On Stage - en serie som i Sverige fick heta Mary på väg mot tiljan. Starr fortsatte att göra denna såpa, som blandade romantik och drama med äventyr, fram till 1979. Serien kammade hem en rad priser; den var synnerligen tjusigt tecknad, Starr var en jäkel på att rita galanta damer - men jag har nog bara läst ett eller två avsnitt.
1979 återupplivade Starr den klassiska serien Little Orphan Annie - en serie jag faktiskt inte läst ett enda avsnitt av, jag har aldrig känt mig manad. Jag har väl skrämts av den hemska musikalen. Starr döpte om serien till Annie och tecknade den fram till år 2000, då han pensionerade sig.
Under 1970- och 80-talen återvände Starr till Marvel och DC, för vilka han bland annat gjorde Morbius, the Living Vampire och Stålmannen. Ett oväntat inslag i karriären är de 23 avsnitt av den tecknade TV-serien THUNDERCATS han skrev manus till. Han skrev tydligen även manus till andra TV-serier under 1970- och 80-talen.
LEONARD STARR
1925 - 2015
R.I.P.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar