tisdag 7 juli 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Jerry Weintraub

Den legendariske producenten Jerry Weintraub har dött i en hjärtattack, 77 år gammal. Kan man vara något annat än filmproducent med ett namn som Jerry Weintraub? Han var en Hollywoodproducent av den klassiska skolan - tuff, maktlysten, och gillade att omge sig med berömdheter.
Innan han gav sig in i filmbranschen, arbetade Weintraub som PR-kille för musikartister; Elvis Presley, Frank Sinatra och Bob Dylan var några av de han jobbade med. Efter att 1974 och 1975 producerat ett par TV-filmer om Sinatra och John Denver, träffade han Robert Altman, vilket ledde till att Weintraub producerade Altmans film NASHVILLE. Efter denna producerade han ett gäng TV-filmer, innan det 1977 var dags för nästa biofilm; IDOLEN ÄR DÖD.
Weintraub fortsatte att varva biofilmer med TV; då främst musikprogram. Bland biofilmerna hittar vi LOCKBETET med Al Pacino från 1980, Barry Levinsons FIKET, samtliga KARATE KID-filmer, inklusive nyinspelningen, MIN FRU ÄR EN UTOMJORDING med Kim Basinger, Stallonerafflet SPECIALISTEN, ETT PÄRON TILL FARSA I LAS VEGAS, HÄMNARNA, det vill säga bioversionen av TV-serien THE AVENGERS, OCEAN'S 11, 12 och 13, och MITT LIV MED LIBERACE.
Lite oväntat producerade Jerry Weintraub hockeydokumentären RED ARMY, som gick på bio i Sverige ganska nyligen, och han var fortfarande aktiv när han dog - en ny film om Tarzan, samt en TV-serie byggd på gamla, fina WESTWORLD, är inspelade.
Jerry Weintraub syntes även i småroller i några filmer - han var med som skådis i bland annat FIRMAN, ETT PÄRON TILL FARSA I LAS VEGAS, CONFESSIONS OF A DANGEROUS MIND, och i de tre OCEAN'S-filmerna.
År 2011 kom det en dokumentär om Jerry Weintraub: HIS WAY.
JERRY WEINTRAUB
1937 - 2015
R.I.P.

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar