lördag 18 juli 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Alan Kupperberg

Den amerikanske serietecknaren Alan Kupperberg har dött i cancer, 62 år gammal - vilket känns lite konstigt. Alan fanns nämligen bland mina Facebookvänner. Jag hade förvisso ingen större kontakt med honom, men jag såg hans uppdateringar i mitt flöde. Han brukade lägga upp bilder på byggnader och miljöer i de kvarter där han bodde, de senaste månaderna handlade det mycket om hans sjukdom och den behandling han fick. Häromveckan skrev han att han var hemma igen; han gav intryck av att vara glad och på bättringsvägen - och så plötsligt är han död.
Alan Kupperberg började sin karriär på Neal Adams' bolag Continuity, som mest producerar reklam och illustrationer, men som ibland fick ur sig kortlivade och ganska vissna serietidningar. 1974 hamnade Kupperberg på Marvel, där han tecknade - och ibland även skrev manus till - tidningar som The Defenders, The Amazing Spider-Man, The Spectacular Spider-Man, med flera. För Marvel tecknade han även förlagets dagspresserier om Howard the Duck (eller Harald Anka, som han hette i Sverige) och Hulk.
På 1980-talet hamnade Kupperberg på konkurrenten DC, för vilka han gjorde Justice League of America (Lagens väktare, alltså), Firestorm, Warlord och en del andra gamla trotjänare. Han bidrog även med material till National Lampoon och Ackeförlaget Archie Comics' tidningar, och ett tag jobbade han med tecknad film för Don Bluth.
För några veckor sedan skrev jag en nekrolog över serietecknaren Leonard Starr. 1979 återupplivade Starr den gamla dagspresserien Little Orphan Annie, som han döpte om till Annie, vilket ju var namnet på den populära musikalen, byggd på serien. När Starr pensionerade sig år 2000 tog andra över, och mellan 2001 och 2004 tecknade Alan Kupperberg Annie. De tecknare som tog över efter Starr såg till att uppdatera Annies utseende - hon fick ny frisyr och stoppades ner i ett par jeans.
Alan Kupperbergs bror Paul jobbar också med serier, främst som manusförfattare och redaktör.
ALAN KUPPERBERG
1953 - 2015
R.I.P.


-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar