måndag 20 juli 2015

DVD/Blu-ray: The Marine 4: Moving Target

THE MARINE 4: MOVING TARGET (Twentieth Century Fox)
THE MARINE 4. Fyra? Finns det verkligen så många filmer i den här serien? Förvisso råder det extrem brist på traditionella actionfilmer nuförtiden, men vilka är det som efterfrågar THE MARINE-filmer?

Den första THE MARINE kom 2006. Förvisso släpptes den direkt på DVD i Sverige, men det var en bioproduktion och bjöd på hyfsad action, och i huvudrollen sågs den charmbefriade wrestlern John Cena som marinkårssoldaten John Triton. Uppföljaren THE MARINE 2 kom 2010, den här gången var det en billigare direkt-på-DVD-produktion. Jag minns ingenting av den. Hjälten hette Joe Linwood och spelades av wrestlern Ted DiBiase. Denna följdes upp 2013 med THE MARINE 3: THE HOMEFRONT. Nu hette hjälten Jake Carter och spelades av wrestlern Mike "The Miz" Mizanin. Det enda jag minns är att stora delar utspelar sig på en gammal båt.

Minsann om inte The Miz är tillbaka som Jake Carter i THE MARINE 4: MOVING TARGET. Jag såg den här alldeles nyligen - och jag har redan svårt att komma ihåg vad den handlade om och vad som hände. Den här gången anlitas Jake Carter som livvakt åt en kvinna som sitter inne med obekväm information om ett ondskefullt företag. Hon ska vittna i rätten och på väg dit förföljs hon - och Jake - av ett gäng hänsynslösa och tungt beväpnade hejdukar. Dessutom är en av livvakterna en förrädare. Till slut måste förstås Jake ensam skydda kvinnan.

Den hårda, beväpnade bruden på DVD-omslaget heter Summer Rae och är wrestler även hon. Av omslaget att döma har hon en framträdande roll - men det visar sig att hon bara är en av hejdukarna. Det här är hennes debutroll och det vore mycket fränare om hon var ledare för skurkarna - eller varför inte titelns marinkårssoldat? Fast hon är kanske för kass skådis - hon säger inte mycket i filmen.

Det finns inte så mycket att säga om THE MARINE 4, vilken är regisserad av William Kaufman, som debuterade med den uppmärksammade indiefilmen THE PRODIGY och som senare gjorde bland annat ONE IN THE CHAMBER med Dolph Lundgren (alla THE MARINE-filmer har olika regissörer). Man får det man förväntar sig, här finns inga överraskningar. Det är väldigt mycket action och det är hyfsat kompetent action, saker sprängs i luften och grejor mest hela tiden, men manuset är i slappaste laget, Mike "The Miz" Mizanin är en trist träbock utan större karisma, miljöerna är för få, händelserna är för tjatiga. Budgeten låg på $1,94 miljoner, vilket är överraskande billigt för den här typen av direkt-på-DVD-action från stora bolag som Fox - och det ser rätt billigt ut. Fast med svenska mått mätt är det en rätt normal långfilmsfilmbudget.

Det händer saker hela tiden, det är inte alltför tråkigt, och jag har sett många betydligt sämre filmer än THE MARINE 4: MOVING TARGET - vilket gör att jag trots allt sätter en fisljummen tvåa i betyg. Men då är jag snäll.0 kommentarer:

Skicka en kommentar