onsdag 8 juli 2015

DVD/Blu-ray: American Heist

AMERICAN HEIST (Scanbox)
På Malmö Filmdagar hölls för en del år sedan en tävling där man skulle hitta på en svensk titel på den kommande filmen JUMPER. Jag hade aldrig hört talas om filmen, så jag skrev "lusekofte". JUMPER. Är det någon som minns den? Det var en vissen actionfilm med Hayden Christensen, den obegåvade träbocken som spelade Darth Vader som ung i två av de där nya STAR WARS-filmerna. Jag har nog inte sett honom i så mycket mer än de här tre filmerna, men när jag kollar upp hans filmografi ser jag att han medverkat i ett helt gäng filmer. Jag upptäcker även att Hayden Christensen har tre syskon med märkliga och förvirrande namn: en bror som heter Tove ("Va, har vi gett vår son ett flicknamn?"), och systrarna Kaylen och ... Hejsa. Hejsa? Hur tänkte de där? "Vi har skandinaviskt påbrå ... Få se om vi kan hitta ett trevligt svenskt ord vi kan göra om till ett namn!"
Adrien Brody har jag förstås sett i betydligt fler filmer - men denne Oscarvinnare har en rätt märklig karriär. Han kan dyka upp i de mest oväntade sammanhang. Som i AMERICAN HEIST. En film producerad av Hayden och Tove Christensen. Hur hamnade han i den här filmen? På vilket sätt lät det här lockande?
Okej att kalla en film AMERICAN NINJA. Eller AMERICAN SAMURAI. Eller AMERICAN GRAFFITI, för den delen. Men AMERICAN HEIST? "Amerikansk kupp"? Filmen handlar om ett bankrån. Vad är det som är specifikt amerikanskt? Fast det är klart - manuset är skrivet av en mexikan och filmen är regisserad av en armenier, och de tyckte kanske att det lät tufft. Regissören Sarik Andreasyan talar förresten inte engelska, och använde sig av tolk under inspelningen.
Christensen och Brody spelar bröderna James och Frankie, som båda suttit inne. James kom undan med 16 månader och jobbar nu som bilmekaniker. När filmen börjar släpps Frankie ut efter tio år; han sköt en polis under en kupp. Det första Frankie gör är att träffa sina kriminella polare Sugar (rapparen Akon) och Ray (Tory Kittles), och planera en ny, stor kupp. James lever ett hyfsat fridfullt liv och har precis inlett en romans med en gammal flamma från high school-tiden (Jordana Brewster), men Frankie och hans burdusa polare dyker upp och tvingar James att delta i deras kupp - de ser till att ha en hållhake på honom.
AMERICAN HEIST är en rätt menlös historia. Mer drama än thriller och action; en typisk direkt-på-DVD-rulle med lite för hög budget och lite för höga ambitioner för sitt eget bästa. På extramaterialet pratar Andreasyan om att hans förebilder är De Palma, Scorsese och Mann, men hans film ligger väldigt långt från nämnda herrars produktion. Det här är lite för platt och ointressant, och till större delen rätt tråkigt. Visst lyfter Adrien Brody filmen något, men Hayden Christensen behåller samma ansiktsuttryck filmen igenom och har en tendens  att se väldigt ointresserad ut - vilket är märkligt, eftersom han producerat filmen. Men det är väl hans uppsyn. Han ser ut som någon som vill gifta in sig i det svenska kungahuset.
Ungefär en timme in i filmen genomförs bankrånet och då plötsligt blir det lite fart och fläkt, man verka ha bränt hela budgeten här. En helikopter kraschar in i ett kontor i en skyskrapa, och jag gillade en minst sagt oväntad shoot out i ett bröllopskapell. Actionscenerna är inte oävet genomförda - men det är inte tillräckligt för att rekommendera denna pissljumma rulle.
(Släpps på DVD och Blu-ray den 13/7)

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar