fredag 10 juli 2015

Bio: Self/less

Foton copyright (c) Noble Entertainment

Den indiske regissören Tarsem Singh är inte känd för att göra höjdarfilmer. Förvisso tyckte jag att Snövitfilmen SPEGEL SPEGEL var rätt kul, men THE CELL är hemsk, och IMMORTALS är oerhört fånig.

Med science fiction-thrillern SELF/LESS visar Singh att han faktiskt kan regissera en förhållandevis återhållsam och rätt robust film; estetiskt påminner filmen inte nämnvärt om ovan nämnda filmer. Dessutom är det här en typ av berättelse jag ofta gillar. THE BOURNE IDENTITY möter FACE/OFF möter UNIVERSAL SOLDIER.

Ben Kingsley spelar den oerhört rike Damian, som bor i en makalöst flott lägenhet på Manhattan - i eftertexterna tackas Donald Trump och personalen på Trump Tower (där jag ätit quiche lorraine), så jag gissar att det är där man spelat in dessa scener. Damian, som har dålig kontakt med sin vuxna dotter, är dock döende, han har ett halvår kvar att leva. Men - han har hittat en lösning, kanske kan han leva vidare.
Matthew Goode är den mystiske Albright, som förestår ett än mer mystiskt och hemligt företag, där man för 250 miljoner dollar kan få en ny kropp. Perfekta kroppar odlas fram, och med hjälp av avancerad teknik överförs den döende klientens medvetande till den nya kroppen. Damian ifrågasätter inte företaget och dess metoder, och betalar glatt för att föryngras.

När Damian vaknar upp har han blivit Ryan Reynolds. Hans förses med ny identitet och ny bostad i New Orleans - och så får han en burk med sju piller. Han måste ta ett piller om dagen och när de är slut dyker Albright - som alltså är mystisk - upp med en ny liten burk.

Damian slarvar med dessa piller och ser märkliga syner, av allt att döma flashbacks. I dessa figurerar en kvinna (Natalie Martinez) och en liten flicka. Damian lyckas lokalisera dessa två, men när han söker upp dem, dyker det upp sammanbitna män som försöker döda honom.
Jag tänker förstås inte avslöja hur allt hänger ihop här, men det är inte alltför svårt att lista ut. Du som läser detta har säkert redan räknat ut det, eller hur? SELF/LESS innehåller inte alltför många överraskningar som man sett många filmer- eller läst många böcker av den här typen. Men det är inget som hindrar mig från att gilla filmen - för det gör jag. I vanlig ordning är Ryan Reynolds en sympatisk hjälte; han har alltid något snällt över sig - även när han hamnar i våldsamma situationer. Ben Kingsleys roll är ganska liten, men han tillför klass - och hans kollega spelas av trevlige Victor Garber från TV-serien ALIAS.
SELF/LESS är mer thriller än actionfilm, men de relativt få actionscenerna är väl genomförda - och det går att se vad som sker. Jag uppskattade det flitiga användandet av eldkastare.

Ett tag låg en betygsfyra väldigt nära, men jag nöjer mig med en trea. Här finns några logiska luckor som är lite väl svåra att förbise; ibland går det lite för enkelt för Damian att lista ut- och hitta saker, och det är lite väl mycket hokus pokus över maskinen som överför medvetanden. Kvinnan som Damian letar upp verkar inte alltför chockad när kulor börjar vina och hennes hem förstörs.
Men jag ska inte klaga. Mina invändningar till trots gillar jag alltså Singhs film.(Biopremiär 10/7)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar