fredag 31 juli 2015

Bio: Den stora nötkuppen

Bilder copyright (c) Lucky Dogs

De animerade familjefilmerna i 3D fortsätter att välla in på biodukarna, och ofta känns konkurrenterna till giganter som Pixar alltmer krystade. DEN STORA NÖTKUPPEN är en habil, men ganska överflödig film - och jag satt hela tiden och kände att det var något udda med filmen, något jag inte kunde sätta fingret på. När eftertexterna rullade konstaterade jag att det handlar om en amerikansk-kanadensisk-koreansk samproduktion. Kanske är det detta faktum som spelar in, jag vet inte.

Kanadensaren Peter Lepeniotis har regisserat denna kuppfilm med drag av Piff & Puffs julgransupptåg med Pluto. Det verkar vara 1940-tal och djuren i en park behöver mat, det vill säga nötter, för att klara vintern. Ekorren Charlie och hans råttkompis är utstötta, och får inte bo med de andra. Både Charlie och djuren i parken kommer på att de ska knycka nötter från ett jordnötsstånd inne i stan. Det visar sig att det är skurkar som har ståndet, dessa har även skaffat en nötbutik som ligger mittemot en bank. Tanken är förstås att skurkarna ska råna banken. Ekorrarna upptäcker butiken och tycker förstås att den är rena paradiset. Medan skurkarna planerar kuppen mot banken, planerar djuren en kupp mot nötbutiken.
Animationstekniskt är DEN STORA NÖTKUPPEN rätt okej. Figurdesignen är bättre än den i till exempel ICE AGE- och MADAGASKAR-filmerna. Men Lepeniotis film är inte speciellt rolig. Den gör sitt bästa för att efterlikna de mer namnkunniga filmerna, men skämt och händelser brister lite i tajming, och även om det händer saker hela tiden, tycker jag att det blir rätt tråkigt. Visst, nu är ju jag vuxen, och små barn gillar kanske det här. Vad vet jag. Fast jag har svårt att tänka mig att ungar vill ha DEN STORA NÖTKUPPEN-leksaker, om det nu finns sådana.
Den roligaste figuren i ICE AGE-filmerna är ekorren. Jag hade hellre sett en långfilm om honom, en den här filmen. Eller en film om Piff & Puff.

Under eftertexterna till DEN STORA NÖTKUPPEN dyker Psy upp i animerad version och framför "Gangnam Style". Filmens figurer är med och dansar.

Det känns väl sådär.
(Biopremiär 31/7)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar