lördag 6 juni 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Richard Johnson

Det är inte bara Pierre Brice som gått hädan denna svenska flaggans dag. Ytterligare en kändis från en rad främst sydeuropeiska genreklassiker har gått vidare till filmstudion ovan molnen - engelsmannen Richard Johnson.

Han gjorde 136 roller på film och TV, samt ännu fler på teaterscener - men för många är han främst förknippad med några skräck- och spionfilmer. Det var ju Richard Johnson spelade mannen som tog initiativet till att undersöka det hemsökta huset i 1963 års DET SPÖKAR PÅ HILL HOUSE, av många kallad den bästa spökfilmen någonsin, och en film som skrämde skiten ur mig när jag såg den på TV i ung ålder.

... Och det var ju Richard Johnson som spelade dr Menard i Lucio Fulcis ZOMBIE FLESH EATERS (ZOMBI 2/ZOMBIE) från 1979, en milstolpe i zombiefilmens historia. Fast det var förstås främst en roll Johnson gjorde för stålarna.
1950 dök Johnson upp på TV första gången, och ett år senare filmdebuterade han i MED FLAGGAN I TOPP med Gregory Peck. Samma år var han med i BULLDOG DRUMMONDS ÅTERKOMST. Resten av 1950-talet spenderade han i en lång, lång rad brittiska TV-serier, vilket han fortsatte med in på 60-talet.

1965 kunde man se honom i Terence Youngs ETT LÄTTFÄRDIGT STYCKE och PÅ FRÄMMANDE MARK med Sophia Loren. 1966 hade han en roll i Damiano Damianis skräckfilm LA STREGA IN AMORE, han mötte Honor Blackman i BLOD OCH DIAMANTER, och Daliah Lavi i spionkomedin SOME GIRLS DO. DESERTERA OCH DÖ hade även Bud Spencer och Franco Nero i rollistan, RAMBO-regissören George P Cosmatos gjorde HET SYND, och så fick vi se Johnson i ett avsnitt av Brian Clemens TV-serie THRILLER, som jag tyckte var otroligt otäck när jag var barn.

1974 var EXORCISTEN en stor succé, så för att rida på dess popularitet gjorde Ovidio G Assonitis den italienska CHI SEI?, som i USA döptes till BEYOND THE DOOR och hade Richard Johnson i en av rollerna, och året därpå blev det mer italiensk skräck för Johnson; Massimo Dallamanos IL MEDAGLIONE INSANGUINATO, som visst hette THE NIGHT CHILD på engelska. Han var med i MÅNBAS ALPHA, HELVETET I SKYN med Malcolm McDowell, Luigi Cozzis sexdrama TAKE ALL OFF ME, och minsann om vi inte också såg honom i Pete Walkers musikaliska skräckfilm THE COMEBACK.
1979 mötte han Barbara Bach i Sergio Martinos MÄNNISKOJAKT PÅ DJÄVULSÖN (ISLAND OF THE FISHMEN) - och samma år mötte han Barbara Bach igen i samme Martinos ALLIGATOR, som även hade Mel Ferrer i rollistan.

Johnson sågs därefter i TV-serier som PAR I HJÄRTER, TALES OF THE UNEXPECTED, MAGNUM, MORD OCH INGA VISOR, TALES FROM THE CRYPT - och nu kommer vi fram till Johnsons två mest oväntade roller: han var med i Lars Molins TV-serie I.K. - IVAR KREUGER, och (sitt ner och håll i hatten!) han hade en roll i ... REDERIET! Jepp, den svenska TV-såpan.

2001 var han slem i LARA CROFT: TOMB RAIDER, och han sågs därefter i serier som REBUS, MORDEN I MIDSOMER, MÖRDARE OKÄND och SPOOKS.

Richard Johnson gjorde sin sista roll 2014 i dramat RADIATOR.

Lucio Fulci och REDERIET. Det är inte illa pinkat! Richard Johnson blev 87.
RICHARD JOHNSON
1927 - 2017 
R.I.P.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar