lördag 6 juni 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Pierre Brice

"Som en tysk indian, en befjädrad german," sjöng Olle Ljungström. Jag frågade Olle om den här låten och han sa att titeln var inspirerad av de tyska westernfilmerna baserade på Karl Mays romaner om Winnetou, Old Shatterhand och de andra väderbitna karlarna.

Nu har Pierre Brice, som spelade Winnetou, dött, 86 år gammal. Brice föddes i Brest i Frankrike, och efter att först ha varit soldat, filmdebuterade han 1955 i Eddie Constantine-rafflet NU BLIR DET FARLIGT. Efter att ha medverkat i några franska filmer hamnade han i Italien, där han bland annat var med i den väldigt stämningsfulla skräckfilmen DOKTOR SKRÄCK OCH DE FÖRSTENADE KVINNORNA (MILL OF THE STONE WOMEN, 1960). 1962 spelade han mot Elke Sommer i den franske porrpionjären Max Pécas' drama LEK MED VÅLD.

1962 kom så SKATTEN I SILVERSJÖN i regi av Harald Reinl, den första filmen om Winnetou. Det här var tysk-jugoslaviska samproduktioner som spelades in i Kroatien. Till huvudrollerna flög man in amerikaner som Lex Barker, Stewart Granger, Rod Cameron (okej, Cameron var kanadensare), europeer som Herbert Lom och Elke Sommer, och minsann om inte en viss Mario Girotti förekom i en liten biroll - Girotti gick senare och blev Terence Hill.
Mellan 1962 och 1968 gjordes elva filmer om Winnetou. Jag har sett väldigt få av dessa, men jag förvånades över hur pass påkostade de faktiskt var; till skillnad från de italienska westernfilmerna var de här väldigt traditionella och såg ut som amerikanska B-westerns. 1980 återkom Brice som Winnetou i en miniserie gjord för TV, och han spelade indianhövdingen ytterligare två gånger i två TV-filmer, vilka kom 1987 och 1998.

Han spelade inte enbart Winnetou under resten av sin karriär, den gode Brice. 1963 var han Zorro i den italienska ZORRO CONTRO MACISTE av Umbero Lenzi. Eftersom italienarna inte hade rättigheterna till Zorrofiguren, döptes han om till Ramon i USA - medan Maciste blev Samson. Det blev en hel del mer eller mindre obskyra, europeiska actionäventyr och svärd- och sandal-filmer med titlar som GERN HAB' ICH DIE FRAUEN GEKILLT och DACII, och än mer obskyra dramer och komedier.
På 1980-talet dök Brice mest upp i tyska TV-serier och TV-filmer, vilket han fortsatte med under 90- och 2000-talen, Han gjorde sin sista roll 2009.

Han må ha varit rätt okänd för oss svenskar, men Pierre Brice var stor stjärna i (Väst)Tyskland och hann med hela 71 roller. Han avled idag - på svenska flaggans dag.
PIERRE BRICE
1929 - 2015
R.I.P.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar