fredag 26 juni 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Patrick Macnee

Här reser jag bort en vecka och tänker att, tja, jag missar ett par biopremiärer, men inte mer - och så går ett helt gäng kända namn och dör innan kom återvänt hem. Således måste jag nu skriva en rad nekrologer - och jag börjar med det senaste dödsfallet: TV-legenden Patrick Macnee, som 93 år gammal dog av naturliga orsaker.

Det första jag tänker på när jag hör Patrick Macnee nämnas, är inte bara TV-serien THE AVENGERS, utan SVT:s behandling av serien 1969. Den lättsamma, brittiska agentserien THE AVENGERS gjordes i åtta säsonger mellan 1961 och 1969, och återkom sedan 1976-77 som THE NEW AVENGERS. Serien var ohemult populär, i synnerhet i sitt hemland, och Macnee medverkade som den elegante mr Steed i samtliga avsnitt, medan medan hans medhjälpare skiftade några gånger.

1969 köpte svensk TV in sex avsnitt av serien och visade den som TVÅ SLÅR TILL, ett inte helt oävet namn. Dock fick någon dåre på SVT - rättare sagt Sveriges Radio, som det då hette - för sig att serien var alldeles, alldeles för våldsam för svenska folket, och stoppade serien efter att två avsnitt visats. Folk var inte kloka på den tiden! Det här är en väldigt kul, trevlig och harmlös serie. Det dröjde tills långt in på 90-talet innan THE AVENGERS fick en ny chans, då på ZTV, vill jag minnas.

Med Diana Rigg i The Avengers.

Patrick Macnee, som uppfostrades av sin lesbiska mor och dennas flickvän, filmdebuterade redan 1938, då han var statist i PYGMALION. Efter att ha tvingats avbryta skådespelandet för att tjänstgöra som soldat under andra världskriget, gick karriären igång rejält 1946, och Macnee medverkade i en lång, lång rad biofilmer och TV-filmer, till en början främst i småroller. Han syntes i två versioner av HAMLET (den andra var den med Olivier), han var med i MACBETH, DEN GÄCKANDE NEJLIKAN, THE STRANGE CASE OF DR. JEKYLL AND MR. HYDE, ANDARNAS NATT, ALFRED HITCHCOCK PRESENTS, DISNEYLAND, RAWHIDE, och THE TWILIGHT ZONE, för att bara nämna ett fåtal filmer och serier från 1940- och 50-talen.

1960-talet dominerades förstås av THE AVENGERS, men han hann även med att klämma några andra roller. På 1970-talet mötte han Peter Cushing i skräckfilmen BLODSUGARNA, och han var med i ALIAS SMITH & JONES, NIGHT GALLERY, COLUMBO, MATT HELM, BATTLESTAR GALACTICA, och han var dr Watson i SHERLOCK HOLMES, en tråkig TV-film med Roger Moore som Holmes. På 1980-talet syntes han återigen mot Roger Moore, den här gången i HAVETS VARGAR, han medverkade i Joe Dantes VARULVARNA (det vill säga THE HOWLING), i DICK TURPIN, TITTA VI OPERERAR, THE RETURN OF THE MAN FROM U.N.C.L.E., AUTOMAN, SPINAL TAP, MAGNUM, PAR I HJÄRTER, THE LOVE BOAT, och så mötte han Roger Moore igen i Bondrafflet LEVANDE MÅLTAVLA.

The Howling

Macnee spelade dr Watson ännu en gång 1991 i SHERLOCK HOLMES AND THE LEADING LADY, som följdes upp 1992 med INCIDENT AT VICTORIA FALLS, den här gången var det Christopher Lee som gjorde Sherlock Holmes. Några andra titlar från 90-talet är MORD OCH INGA VISOR, samtliga tre THUNDER IN PARADISE-filmer med Hulk Hogan, och han spelade osynlig i HÄMNARNA, det vill säga den gravt misslyckade långfilmsversionen av THE AVENGERS, som floppade så att det slog gnistor om den.

Med Christopher Lee i Incident at Victoria Falls.

Patrick Macnee gjorde sin sista roll år 2003. Enligt IMDb medverkade han i sammanlagt 169 produktioner för film och TV - men han kommer för all framtid att vara synonym med rollen som John Steed. Macnee var känd som en tvättäkta gentleman - och han kommer att saknas.

PATRICK MACNEE
1922 - 2015
R.I.P. 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar