onsdag 10 juni 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: James Last

Hansi är död!

Det är inte utan att man är i chock.

När Demis Roussos dog i januari, skrev jag om artister som jag förknippar med min barndom. Jag nämnde inte James Last, men få artister är så förknippade med min barndom som James Last. Ja, inte bara min barndom. James Last-skivor åkte ofta på fredags- och lördagskvällar när jag hälsade på mina föräldrar även efter att jag flyttat hemifrån. Och på 1990-talet började jag plötsligt att toksamla gamla konstiga LP-skivor, och självklart blev det mycket James Last. Jag lyssnar på James Last just nu när jag skriver det här."Voodoo Party". Det är som en tidsmaskin. Det är som att hamna på familjens fester på 70-talet, när mattan rullades undan och klackarna slogs i taket. Tillbaka till den tid då man inte nöjde sig med att dansa lite grann, nej, det skulle vara non stop dancing! 

James Last föddes som Hans Last i Bremen, Tyskland, 1929. Hans två äldre bröder var musiker även de. Robert Last, som dog 1986, var trummis, medan Werner Last, liksom Hans, var orkesterledare. Werner tog sig artistnamnet Kai Warner, och jo, mina föräldrar hade skivor även med honom. Werner dog redan 1982. Robert trummade i båda sina bröders orkestrar.

Hans Last, av fans och vänner kallad Hansi, skivdebuterade 1959, och gjorde plötsligt braksuccé när han 1965 släppte plattan "Non Stop Dancing '65". Då trampade Hansi gasen i botten, och under sin långa karriär släppte han över 190 album, vilka sammanlagt sålde i drygt 100 miljoner exemplar världen över. Hans musik hade sitt ursprung i Glenn Millers storbandsarrangemang, men James Lasts varumärke var att arrangera om dels schlagers och poplåtar, och dels klassisk musik för sitt storband.

James Last var hur stor som helst i England och på 1970-talet hade han sitt eget TV-program hemma i Tyskland - ABBA framträdde i ett avsnitt. Det måste ha varit spännande för den svenska sånggruppen att få träffa James Last.

James Last, som även komponerade några hitlåtar, bodde i Hamburg och Florida, och han var 86 när han dog - saknad av en hel värld.

JAMES LAST
1929 - 2015
R.I.P.
  

0 kommentarer:

Skicka en kommentar