lördag 27 juni 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Earl Norem

Då har jag kommit fram till den fjärde och sista av de nekrologer jag inte haft möjlighet att skriva medan jag varit bortrest.
Den amerikanske konstnären och illustratören Earl Norem, mest känd under sitt efternamn, har dött, 91 år gammal. Norem är välkänd för alla som läste The Savage Sword of Conan, för vilken han bidrog med en rad slagkraftiga omslag, varav några även dök upp på Semics svenska Conantidning på 1980-talet. Men Norem gjorde betydligt mer än dessa bilder och hans samlade verk har en sak gemensamt: de är manliga. I betydelsen sådant karlar med hår på bröstet gillar. Föreställande karlar som gör manliga saker. Som att slåss, skjuta, hugga med svärd, och omges av lättklädda damer.
Under andra världskriget var Norem soldat och slogs mot tyskar i Italien. Han skickades ut på specialuppdrag och grejor. 1945 sårades han och lämnade armén, för att istället satsa på sitt konstnärsskap.
Med tanke på Norems bakgrund förvånar det förstås inte att han under 1950- och 60-talen främst jobbade åt så kallade men's adventure magazines - en typ av tidningar även kända som sweat mags. Det här var spekulativa tidningar som handlade om krig, western, djungeläventyr, kriminalfall och liknande. De ståtade i stort sett alltid med fullkomligt fantastiska omslag. Här utlovades toppraffel utan like!
Norem arbetade även åt snällare tidskrifter som Det Bästa. I början av 1970-talet började Marvel Comics att ge ut serietidningar i magasinsformat och anlitade Norem som flitig omslagskonstnär. En av tidningarna var förstås ovannämnda The Savage Sword of Conan, men Norem gjorde även omslag till The Rampaging Hulk, The Deadly Hands of Kung Fu, Monsters Unleashed, Apornas Planet, Dracula lever, och till tidningen med ett av de bästa namn en serietidning någonsin fått i Sverige: Gravmannen. På 1980-talet blev det även Transformers och He-Man and the Masters of the Universe för Norem.
Förutom att jobba för tidskrifter producerade Norem även en del samlarkort, han designade förpackningar åt leksaksföretag, och det blev också några filmaffischer.
Earl Norem pensionerade sig 2005. Numera ser man sällan tidskriftsomslag av den typ Norem gjorde - och vad man inte ser alls, är filmaffischer som verkligen skriker "Se mig! Här vankas det action och raffel!".
EARL NOREM
1924 - 2014
R.I.P.


-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar