måndag 1 juni 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Betsy Palmer

När Sean S Cunninghams FREDAGEN DEN 13:E gick upp på bio i Sverige, hade Statens Biografbyrå gjort flera klipp i filmen - förstås. När den senare skulle släppas på video bad Biografbyrån Warner att göra ytterligare några klipp. På grund av ett missförstånd klippte Warner bara bort de ytterligare snuttar som begärts, medan de ursprungliga, grövre klippen fanns kvar. Denna version ska ha funnits ute i butikerna ett tag innan det hela upptäcktes. Allt enligt tidskriften Scandinavian Film & Video en gång i tiden.
Jag minns inte om jag någonsin hyrde den klippta FREDAGEN DEN 13:E. Jag vill minnas att jag såg en intakt film. Det enda som inte var intakt, var mrs Vorhees på slutet - hon blev ju halshuggen.
Nu har Betsy Palmer, som spelade den mordiska mrs Vorhees, mor till Jason, gått bort, 88 år gammal. Nej, hon blev inte halshuggen, hon dog av naturliga orsaker.
Betsy Palmer debuterade 1951, då hon medverkade i en rad TV-serier med namn som MISS SUSAN, DANGER och CAMPBELL PLAYHOUSE. Hon sågs i långfilmer som NATTPERMISSION med Henry Fonda, SKJUTA ELLER SKJUTAS, även den med Fonda, AGENT I UNDRE VÄRLDEN och VREDENS MAN. Hon dök upp i avsnitt av THE LOVE BOAT, T.J. HOOKER, MORD OCH INGA VISOR och COLUMBO.
Betsy Palmer tackade ja till rollen som mrs Vorhees i FREDAGEN DEN 13:E enbart för att hon behövde pengar till en ny bil; hennes gamla hade pajat bara ett par dagar tidigare. Cunningham betalade henne $1000 om dagen för tio dagar arbete, vilket räckte för att kunna köpa den Volkswagen Scirocco för $9900 hon ville ha. Palmer tyckte att filmen var "a piece of shit" och ville först inte kännas vid den. Senare accepterade hon att denna skräckfilm gjort henne till något slags stjärna och åkte runt på skräckkonvent för att glatt skriva autografer.
BETSY PALMER
1926 - 2015
R.I.P.
0 kommentarer:

Skicka en kommentar