onsdag 3 juni 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Alberto De Martino

Den italienske regissören och manusförfattaren Alberto De Martino, ibland känd som "Martin Herbert", har gått bort. De Martino var en av de där robusta regissörerna som under den italienska B-filmens glansdagar snickrade ihop en lång rad filmer i alla möjliga genrer; en del är inget vidare, men många är rätt bra.
Redan 1956 debuterade Alberto De Martino som manusförfattare, då han skrev till TV-serien I TRE MOSCHETTIERI, som förstås handlade om de tre musketörerna. 1961 regisserade han sin första långfilm; eftersom det då var inne med så kallade peplumfilmer (svärd- & sandal-filmer), blev det en film som heter THE INVINCIBLE GLADIATOR. Den följdes upp med westernfilmen TWO AGAINST ALL och mer peplum med PERSEO L'INVINCIBILE, som trots att den handlar om Perseus kallades MEDUSA AGAINST THE SON OF HERCULES i Amerika.
Gotisk skräckfilm var också stort på den här tiden, så 1963 gjorde De Martino THE BLANCHEVILLE MONSTER. snabbt följd av ytterligare filmer om gladiatorer och Hercules.
1965 regisserade han Richard Harrison i 100 000 DOLLAR FÖR RINGO, 1966 var det dags för agentrafflet FARLIG KILLE FRÅN NEW YORK, en film som på engelska heter SPECIAL MISSION LADY CHAPLIN och som är den tredje filmen om agent 077. DJANGO SKJUTER ALLTID FÖRST från samma år har förstås inget med Sergio Corbuccis DJANGO att göra.
Efter krigsfilmen SMUTSIGA HJÄLTAR (1967) kom den beryktade OK CONNERY, även känd som OPERATION KID BROTHER - en spionkomedi med Sean Connerys bror Neil i huvudrollen. I övriga roller syntes Bondbekantingar som Lois Maxwell, Bernard Lee och Adolfo Celi. Telly Savalas kunde vi se i TELEFON KILLER från 1972, Tomas Milian var med i westernkomedin HÄR KOMMER VI, och 1974 fick vi THE ANTICHRIST, som i Sverige döptes till BESATT - EXORCISM. Självklart var filmen ett försök att casha in på EXORCISTENs framgångar, men De Martinos film med Anita Strindberg, Mel Ferrer och Arthur Kennedy är faktiskt riktigt bra.
1976 var snutfilmer den hetaste trenden i Italien, och De Martino bidrog med BLAZING MAGNUM, som ståtade med Stuart Whitman, John Saxon och Martin Landau i rollistan. 1977 fick vi se ingen mindre än Kirk Douglas i HOLOCAUST 2000, en cash-in på OMEN. 1980 kom den besynnerliga superhjältefilmen THE PUMA MAN med Donald Pleasence i en av rollerna.
Michael Moriarty och Cameron Mitchell var med i rysaren BLOOD LINK (1982) och 1985 kom en film som heter MIAMI GOLEM, och som släpptes som MIAMI HORROR i USA. Jag läste Fangorias recension av filmen, den sågades rejält, men eftersom den har David Warbeck i huvudrollen ville jag förstås se den ändå. Jag har fortfarande inte sett den.
Alberto De Martinos sista film kom samma år. 7, HYDEN PARK: LA CASA MALEDETTA heter den, eller FORMULA FOR A MURDER på engelska; en thriller som återigen har David Warbeck i huvudrollen.
De Martino skulle fylla 86 den 12:e juni.
ALBERTO DE MARTINO
1929 - 2015
R.I.P.

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar