torsdag 28 maj 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Vicente Aranda

En gång för inte så längesedan, närmare bestämt på 1990-talet, innan DVD, innan Internet, och när Statens Biografbyrå fortfarande våldförde sig på alldeles för många filmer, brukade jag beställa videofilmer från utlandet. Oftast från England, men ibland även från Holland. När jag köpte gamla filmer från Holland var det inte alltid holländska utgåvor jag fick. Till exempel beställde jag Jess Francos THE BARE BREASTED COUNTES (FEMALE VAMPIRE) och fick hem en antik finsk utgåva. Jag blev lite konfunderad när fotot på omslaget inte var hämtat från filmen - nej, bilden kom från Vicente Arandas THE BLOOD SPATTERED BRIDE från 1972, något jag fick veta först flera år senare.
Nu har spanjoren Arandas gått bort, 88 år gammal, och när jag tittar på hans filmografi konstaterar jag att det bara är ovannämnda skräckfilm jag har sett. Av någon anledning har jag inbillat mig att Arandas gjorde en lång rad kända skräckfilmer, men icke. Åtminstone är de okända för mig - och de är inte skräckfilmer.
Vicente Arandas började regissera 1965 och bland hans första titlar finns något som heter FATA/MORGANA, som ska vara en kul film med popigt serietidningsstuk. LAS CRUELES från 1969 är en thriller om en kvinna som får sin lesbiska älskarinna mördad, medan CAMBIA DE SEXO med Victoria Abril från 1977 handlar om en tonårskille som upptäcker att han är transexuell. Rent allmänt verkar många av Arandas filmer vara sexdramer - så även THE BLOOD SPATTERED BRIDE, som bygger på Sheridan Le Fanus långnovell "Carmilla", vilken brukar kalllas den första lesbiska vampyrberättelsen.
2003 kom en film som heter CARMEN; ett sexdrama med Paz Vega och som inte har något med operan att göra, och Arandas sista film; thrillern LUNA CALIENTE, kom 2009. Få av hans filmer verkar ha nått utanför spansktalande länder och filmfestivaler - och därför lär han främst bli ihågkommen för den där skräckfilmen från 1972.
VICENTE ARANDA
1926 - 2015
R.I.P. 


-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar