fredag 29 maj 2015

DVD: Demonic

DEMONIC (Scanbox)
DVD-omslaget trumpetar ut att det här är en film "from producer James Wan, director of THE CONJURING". Men Wan har bara producerat DEMONIC; han har varken skrivit eller regisserat - om man nu av någon anledning tillhör de som som tycker att Wans namn borgar för kvalitet.
Regissören heter Will Canon och han är även en av de tre manusförfattarna till denna spökfilm, som i Sverige förpassats direkt till DVD. Inte helt oväntat, eftersom DEMONIC är en ovanligt fantasilös och rutinmässig film.
Rollistan ståtar med Maria Bello, hon spelar en psykiater som kallas till ett beryktat hus där man hittat ett helt gäng lik. Bellos rollfigur befinner sig på en och samma plats genom hela filmen; hon frågar ut en av de överlevande - och antagligen har hon hyrts in för en eller ett par dagar och skjutit rubbet på en gång. Den manlige polisen Mark (Frank Grillo), som var först på brottsplatsen, är något mer aktiv än Bello, men lejonparten av filmen handlar om ett gäng så kallade unga vuxna, som ska undersöka ett hemsökt hus.
I huset i fråga bodde en gång en kvinna som mördade fyra personer och därefter hängde sig. Ingen har bott i huset sedan dess och de unga huvudpersonerna tror att det måste finnas spöken där, och dessa ska de försöka filma. Deras upplevelser i huset skildras i flashbackscener när Bello pratar med den överlevande killen.
Länge traskas det runt i huset utan att det händer något speciellt - men när en speldosa går igång av sig själv hittar de under en matta något slags ockult cirkel målad på golvet. Då händer det grejor. Osynliga krafter drar iväg med folk, en fågel kommer flygande och dör i cirkeln, spöken uppenbarar sig i kamerorna, någon blir besatt.
Särskilt otäckt och spöklikt är det här inte. Spännande är det inte heller. Inte hemma på DVD, i alla fall - det är möjligt att filmen är mer effektiv på stor duk i en biosalong, men det tror jag knappast. Det här är alldeles för tunt och oinspirerat. De unga huvudpersonerna är ett sådant där gäng som får en att undra varför de umgås - en av dem är ett rövhål som hatas av alla, men de övriga är inte mycket att hänga i julgranen de heller; de är för bleka och karaktärslösa. Eftersom de videofilmar sina upplevelser och vi får se dessa filmsnuttar, faller delar av DEMONIC in i found footage-genren.
Det ligger nära till hands att sätta en etta i betyg, men jag tycker att ettor ska tilldelas filmer som är totalt värdelösa, inkompetent gjorda och mördande tråkiga. DEMONIC må vara trist, ospännande och ooriginell, men den är för kompetent gjord för att jag ska kunna sätta en etta. dessutom varar den bara 80 minuter - och det är alltid ett plus när det handlar om skräckfilm.
Filmen har ännu inte släppts i USA.
(Släpps den 8/6)0 kommentarer:

Skicka en kommentar