tisdag 26 maj 2015

Bio: While We're Young

Foton copyright (c) Scanbox
Av en ren händelse dog Ben Stillers mor häromdagen. Och nu går den här filmen - med Ben Stiller - upp på bio i Sverige. Jag känner en del människor som absolut inte kan med Ben Stiller. Samtidigt känner jag många som älskar filmer som ZOOLANDER och DODGEBALL. Själv har jag inget emot Stiller - inte mer än att filmerna han medverkar i sällan är speciellt bra.
Då har jag svårare för regissören och manusförfattaren Noah Baumback, som bland annat gjort hyfsade GREENBERG och mindre hyfsade FRANCES HA. Han brukar hålla sig inom ramarna för klyschig American Independent, och ibland närma sig folk som Wes Anderson - Baumbach till och med skrev manus till den påfrestande DEN FANTASTISKA RÄVEN. Därför blev jag förvånad när det inte dröjde speciellt länge innan jag kom på mig själv med att gilla Baumbachs senaste film WHILE WE'RE YOUNG.
Ben Stiller (49) och Naomi Watts (46) spelar gifta paret Josh och Cornelia - jag trodde att de skulle föreställa ett par i min ålder, vilket de är, men av någon anledning är rollfigurerna bara 44 respektive 43. Det finns ingen anledning till att de ska vara något yngre. Men i vilket fall: Josh är dokumentärfilmsregissör och har problem med sin nya film; han har inte lyckats göra något nytt på tio år. Cornelia är dokumentärfilmsproducent och dotter till den legendariske dokumentärfilmaren Leslie Breitbart - jag inser att jag satt igenom hela filmen utan att se att han spelas av Charles Grodin, som hunnit bli gammal.
Josh och Cornelia har något slags medelålderskris, deras bästa vänner har fått barn, och Josh tycker att han kört fast. Då träffar de plötsligt på Jamie (Adam Driver) och Darby (Amanda Seyfried), ett gift par i 25-årsåldern; Jamie är aspirerande dokumentärfilmare och befinner sig farligt nära hipsteravgrunden. Josh och Cornelia börjar hänga med dessa ungdomar; de deltar i deras aktiviteter, och de börjar se på sina och sina jämnåriga vänners liv på ett annat sätt - samtidigt som vännerna tycker att Josh och Cornelia blivit konstiga. Dock visar det sig efter ett tag att allt inte riktigt är som det ser ut - punkt, punkt, punkt.
WHILE WE'RE YOUNG är en lågmäld dramakomedi och väldigt New Yorskt. Den är rolig och har många intressanta poänger - och Josh och Cornelia känns som ett realistiskt par. Ben Stiller har ju tidigare visat att han även klarar drama.
När Josh och Cornelia kollar på film hemma, bläddrar de fram Netflix. De använder Internet, de har jämt sina smartphones framme. Josh fascineras av att Jamie och Darby (som bor i en stor, bohemisk våning de inte borde ha råd att bo i i verkligheten) tittar på VHS, lyssnar på vinyl och skriver på skrivmaskin. Fast snart retar sig Josh på att dessa hipsters liksom bara anammar halvgamla grejor de inte har någon relation till och försöker göra grejorna till något coolt. Och jodå - sådan kan även jag reta mig på. Josh säger att han minns när "Eye of the Tiger" ansågs vara en dålig låt - det vill säga när den kom (För övrigt spelas Billy Ocean på filmens soundtrack, honom hade jag helt glömt bort. Av ganska naturliga skäl).
Jag fick lust att applådera när Josh skäller ut Jamie för att den sistnämnde tycker att om någonting finns tillgängligt är det bara att ta det och dela med sig. Det är inte okej, tycker Josh, det är stöld. En tydligt känga till all denna piratverksamhet som skadat branschen, vilket yngre människor inte verkar ha någon som helst förståelse för.
Jag känner att jag håller på att spoila filmen. Som ni märker har jag en hel del att säga om den här, och det beror väl på att det är ett drama som för en gångs skull innehåller rollfigurer och situationer jag kan relatera till. Sådana växer inte på träd.
Men nu sätter jag punkt.
(Biopremiär 29/5)

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar