torsdag 28 maj 2015

Bio: Medan vi dansar

Foton copyright (c) Edge Entertainment
Den bioaktuella WHILE WE'RE YOUNG handlar om ett ganska realistiskt, sympatiskt par som jag kan relatera till. Den spanska MEDAN VI DANSAR, i regi av Carlos Marques-Marcet, handlar om ett trist par jag inte bryr mig det minsta om. Dessutom pratar- och beter de sig så där som folk ofta gör i så kallad konstnärlig film - det vill säga, de kan ibland sitta tysta, de tittar inte på varandra, de säger lite konstigheter. Framför allt verkar de inte vara speciellt förälskade i-, eller ens tycka om varandra.
Originaltiteln är 10.000 KM - varför filmen fått den hopplösa svenska titeln MEDAN VI DANSAR vet jag inte. Jag har svårt att komma ihåg vad filmskrället heter. Natalia Tena och David Verdaguer spelar Alex och Sergi - de enda medverkande i filmen, som inleds med en lång sexscen. Efter att denna är avklarad sätter de sig vid köksbordet och pratar. Allt detta är en enda lång scen, en enda tagning, som varar gissningsvis 15-20 minuter.
Alex berättar att hon erbjudits en betald vistelse i Los Angeles, där hon under ett år ska ägna sig åt sin fotokonst. Hon vet inte om hon vill åka. Hon och Sergi tänker skaffa barn. Han vet inte om han vill att Alex ska åka. Efter en del dividerande far hon iväg - och de två tänker hålla kontakt med hjälp av webbkameror och sociala medier.
Resten av filmen består av att Sergi sitter i lägenheten i Barcelona och Alex i sin Los Angeles-lya 10 000 kilometer därifrån, och pratar med bildskärmarna på sina laptops. Det går bra till en början, men utan fysisk kontakt känner de snart att deras relation börjar gå åt skogen.
Filmen är indelad i en stor mängd korta kapitel; "Dag 3", "Dag 72", "Dag 108" och så vidare. Jag satt hela tiden och väntade på nästa kapitel och hoppades att året snart skulle ta slut. Det här är nämligen något av ett uthållighetstest. Många tycker säkert att det här är ett smart, nytt och fräscht sätt att göra film på - men eftersom jag bara tycker att Alex och Sergi är skittråkiga, upplever jag filmen som väldigt, väldigt tråkig. Jag struntar i deras liv. Dessutom vore det mer intressant och originellt om den moderna tekniken förde paret närmare varandra, istället för det motsatta. Det är möjligt att deras relation ska framstå som lycklig i öppningsscenen, men redan där känner man att saker och ting inte står rätt till.
Filmens nyckelord på IMDb. Hmmm ...
Vi får alltså inte se några andra skådespelare än Tena och Verdaguer. Dessa gör väl bra ifrån sig och här finns ett par småskojiga scener, men MEDAN VI DANSAR känns som en extremt utdragen novellfilm.
I eftertexterna tackas Facebook, Twitter, Google och andra, liknande företag.
(Biopremiär 29/5)

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar