onsdag 1 april 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Robert Z'Dar

Så har en av de allra största dött.
... De största underkäkarna, alltså. Robert Z'Dar, född Zdarsky, led av en genetisk sjukdom som förstorat hans käke - dock lyckades han skapa sig en karriär tack vare sitt bisarra utseende. Häromdagen kände han smärtor i bröstet och avled kort senare på ett sjukhus, endast 64 år gammal.
Z'Dar är förstås synonym med titelrollen i de tre filmerna i MANIAC COP-serien (1988-1993), men jag minns honom från ytterligare några filmer - och jag blir faktiskt förvånad när jag ser att han gjort mer än 120 roller på film och TV, en hel del är nyss inspelade och i post production.
Efter att ha spelat i ett rockband filmdebuterade Z'Dar 1985 i den fina kvinnofängelserullen HELLHOLE - en film jag faktiskt fick av Johan Wanloos morsa vid mitt enda besök på Hönö. Samma år var han bland annat även med i ett avsnitt av PAR I BROTT, och 1987 såg vi honom mot Charles Napier i THE NIGHT STALKER (som jag hyrde på Video Time i Landskrona), CHERRY 2000 och CODENAME: ZEBRA.
Ytterligare filmer med Robert Z'Dar är den flängda GROTESQUE med Linda Blair (den hyrde jag på Glans Video, fd Vlado Video), EVIL ALTAR, Stalloneklassikern TANGI & CASH, SOULTAKER, BEASTMASTER 2, MOT MAKTENS HÖJDER och SAMURAI COP. Under senare delen av 1990-talet blev rollerna fler och filmerna alltmer obskyra - jag har aldrig hört talas om de flesta av dem och låter därför bli att nämna dem. Det handlar om små, billiga direkt på video-filmer.
Vi kunde även se Robert Z'Dar i TV-serien BLIXTEN - den fina 90-talsversionen, alltså.
ROBERT Z'DAR
1950 - 2015
R.I.P.

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar