fredag 10 april 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Richard Dysart

1982 dog Richard Dysart, i rollen som dr Copper i THE THING, en hemsk död: han fick armarna avklippta inuti en annan mans bröstkorg, och dog av chocken och blodbrist. Nu har Dysart dött på riktigt, 86 år gammal.
För de flesta är Richard Dysart nog mest känd som Leland McKenzie i TV-serien LAGENS ÄNGLAR, som gick åren 1986-1994, men han hade en lång karriär och debuterade redan i början av 1950-talet, då han dök upp i en TV-serie. Det blev mest TV för Dysart, han syntes bland annat i FÖRSVARSADVOKATERNA, BARETTA, MAUDE, MCCOY (en kortlivad serie med Tony Curtis), CANNON, COLUMBO, och en lång rad TV-filmer - och dessutom gjorde han en hel del röster i tecknade TV-serier.
The Thing.
Men Dysarts karriär på bio var inte fy skam den heller. Han var med i Arthur Hillers KLINIKEN, Mike Hodges' THE TERMINAL MAN, John Schlesingers GRÄSHOPPORNA, Robert Wises HINDENBURG, John Frankenheimers utskällda, men lustiga, INKRÄKTARNA (PROPHECY), och katastroffilmen METEOR, som bokstavligt talat var en katastrof och en grundläggande orsak till att American International Pictures gick omkull.
Dysart var även med i VÄLKOMMEN MR CHANCE! med Peter Sellers, John Schlesingers FALKEN OCH SNÖMANNEN, Peter Bogdanovichs MASK, Clint Eastwoods PALE RIDER, Oliver Stones WALL STREET, och så var han med i TILLBAKA TILL FRAMTIDEN III. Hans sista långfilm blev thrillern HARD RAIN från 1998, med Morgan Freeman och Christian Slater. Sista produktionen han medverkade i var en TV-film från 2002 baserad på LAGENS ÄNGLAR.

RICHARD DYSART
1929 - 2015
R.I.P.  

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar