onsdag 15 april 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Herb Trimpe

Marvel Comics må ha varit stort i USA på 1960-  och 70-talen, men i Sverige hade förlaget och dess figurer svårt att etablera sig. De få tidningar som kom ut här blev kortlivade. Först 1978 lyckades Atlantic Press dra igång några titlar som blev förhållandevis långlivade; de kom i alla fall ut tills Semic tog över 1984. Atlantics tidningar var väldigt slarviga; avsnitten kortades och publicerades ibland i fel ordning, färgläggningen kunde vara helt kokobello, liksom den svenska översättningen - men det struntade förstås jag i då. Marvels serier skilde sig från övriga svenska serietidningar, jag upplevde dem som mycket fränare och coolare än de superhjälteserier som publicerades i till exempel Gigant och Stålmannen.
Det var väl egentligen bara Hulk jag inte var så förtjust i. Jag läste tidningen ändå, jag gillade ju figuren och själva serien, men den var oftast tecknad av Herb Trimpe, och jag tyckte att hans linjer var tama och livlösa; det var alldeles för stelt - som vore han Marvels motsvarighet till träige Stålmannentecknaren Curt Swan på DC. Nu har Herb Trimpe gått bort, nästa månad skulle han ha fyllt 76.
1962 började Trimpe att arbeta med serier. Det året tuschade han serier åt förlaget Dell, och året därpå tuschade han tidningen Boris Karloff Thriller åt Western Publishing. I slutet av 60-talet hamnade han på Marvel och 1968 började han att jobba med Hulk, en serie han tecknade i sju år. Den ohemult populäre Wolverine introducerades i ett nummer av Hulk, därmed blev Trimpe den förste som tecknade figuren.
Förutom Hulk tecknade - eller enbart tuschade - Herb Trimpe bland annat Spindelmannen, Avengers, Captain America, Mästaren på karate, Fantastiska Fyran, Ghost Rider, Nick Fury, Star Wars och X-Men - ja, han tecknade nästan samtliga kända Marvelfigurer.
Efter tiden på Marvel fortsatte Trimpe att teckna, han höll faktiskt på ända fram till sin död. De senaste åren producerade han material till tidningar utgivna av förlag som Dark Horse, IDW och Image; för sistnämnda ritade han Savage Dragon.
Jag har sett en hel del grejor av Herb Trimpe som inte varit lika trist tecknat som hans Hulk. Jag gissar att virtuosa tuschare kunde tillföra hans skisser en hel del. Och jag gissar att han haft gott om tid på sig när han gjort sina mer vältecknade och detaljerade serier.

HERB TRIMPE
1939 - 2015
R.I.P.


-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar