onsdag 8 april 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Geoffrey Lewis

När vi hade friluftsdag i gymnasiet brukade jag välja simning eller jogging - eftersom det då räckte med att man simmade, tja, 500 eller 1000 meter, eller vad det nu var, och sedan var man klar för dagen (och skulle jag jogga så fuskade jag, tog en genväg bland träden, väntade en stund på en bänk, och sprang sedan i mål). Ja, jag hatade gymnastik i skolan. Och detta innebar att jag fick resten av dagen ledigt. Jag minns att jag efter en avklarad friluftsdag, det var fortfarande förmiddag, cyklade bort till Vlado Video och hyrde en Moviebox och MANNEN MED OXPISKAN med Clint Eastwood. Skurken i den filmen hade isande blå ögon och var allmänt obehaglig. Han - och filmen - gjorde stort intryck på mig. Det var förstås Geoffrey Lewis - och nu har han gått bort, 79 år gammal.
Geoffrey Lewis, far till Juliette, debuterade 1970, om man inte räknar en liten roll 1963, vilken inte ens nämns i rollistan. Han medverkade först i en lång rad TV-serier, bland dessa hittar vi BRÖDERNA CARTWRIGHT, HIGH CHAPARRAL, MANNIX, ALIAS SMITH AND JONES, GUNSMOKE, MISSION: IMPOSSIBLE och CANNON. 1972 var han med i den utmärkta - minns jag den som - westernfilmen DAMM, SVETT OCH KULOR, och året därpå kom MANNEN MED OXPISKAN.
Samma år spelade han mot Terence Hill och Henry Fonda i MITT NAMN ÄR NOBODY, och 1974 mötte han åter Clintan i THUNDERBOLT. Han syntes i TID FÖR HJÄLTAR, VINDEN OCH LEJONET, HORSE ÅTERVÄNDER, och i avsnitt av STARSKY OCH HUTCH, MCCLOUD, THE SIX MILLION DOLLAR MAN och HAWAII FIVE-O.
Minsann om Lewis inte också jobbade med allas vår Lucio Fulci. 1978 medverkade han i Fulcis MANNEN MED SILVERSADELN, en ganska trevlig spaghettiwestern med Giuliano Gemma. 1978 var också året då han spelade Clintans polare Orville i DEN VILDA FIGHTEN, en roll han upprepade 1980 i NU FIGHTAS VI IGEN!
Ur MANNEN MED SILVERSADELN.
HUMAN EXPERIMENTS hette en skräpig liten film jag recenserade i ett nummer av Magasin Defekt, jag minns bara att Lewis var galen och gjorde potatismos. Mer minnesvärda filmer är SALEM'S LOT, TOM HORN, BRONCO BILLY med Clintan, praktfiaskot HEAVEN'S GATE, Mike Hammer-rafflet JAG ÄR LAGEN, Bronsonrafflet 10 TO MIDNIGHT, NIGHT OF THE COMET, FLETCH ÄR TILLBAKA, PINK CADILLAC med Clintan, TANGO & CASH, Van Damme-rafflet DOUBLE IMPACT, Dolph Lundgren-rafflet JOSHUA TREE, den usla filmatiseringen av BLUEBERRY, och Rob Zombies THE DEVIL'S REJECTS.
Till detta kommer ytterligare dussintals TV-serier vilka jag inte orkar nämna här och nu.
Geoffrey Lewis var en cool snubbe med stor närvaro, han kunde ofta lyfta en film, och som syns var han en Man Av Raffel. Han skådespelade fram till sin död, krigsdramat RETREAT! kom 2012, och hans sista film är fortfarande under inspelning.

GEOFFREY LEWIS
1935 - 2015
R.I.P. 

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar