lördag 18 april 2015

Serier: Trollskogen

TROLLSKOGEN
Av John Holmvall
Rabén & Sjögren
Rabén & Sjögren har dragit igång en satsning på serier för mindre barn; om jag förstått det hela rätt är det folket från Kolik Förlag som ligger bakom. Jag har faktiskt aldrig läst speciellt mycket barnserier, eller barnböcker för den delen, inte ens som barn. Jag föredrog Svenska MAD, Tintin och andra fränare saker redan när jag var i lekskoleåldern.

Fyra böcker har hittills kommit ut, men tre av dem skippar jag (bland annat en om Mamma Mu), eftersom jag helt enkelt inte är intresserad. Den fjärde boken; "Trollskogen" av seriedebuterande Umeåbon John Holmvall, verkade dock riktigt intressant - den såg väldigt lockande ut med sina roliga och vackra teckningar - eller, ja, det handlar om målningar.

Teckningar är den stora - egentligen den enda - behållningen med boken, som innehåller fem korta berättelser om troll, älvor och människobarn. Den första; "Bortbytingen", kändes bekant, men jag kan inte ta gift på om det verkligen handlar om gamla folksagor, eller om Holmvall har hittat på dem själv. De två sista berättelserna känns lite väl rumphuggna och poänglösa.

John Holmvall arbetar i en stil som främst för tankarna till John Bauer; han använder sig av samma murriga och stämningsfulla färgskala, vilket medför att skogen känns så trolsk den kan bli. Men jag tänker även på Sven Nordqvist (som för övrigt tecknar ovan nämnda Mamma Mu); figurerna är skojigt tecknade och uttrycksfulla. Förvisso ser alla småflickor och älvor ungefär likadana ut, för att inte tala om trollen; jag trodde först att det var samma figurer som återkom, men det är inget att hänga upp sig på.

Däremot uppstod ibland lätt förvirring vid genomläsningen. Holmvall har nästan helt skippat berättande textplattor, vilket är bra - oerfarna serieskapare har ofta en tendens att fläska på med för mycket textplattor som bara beskriver vad vi ser i bild. Men i Holmvalls falls uppstår här och var märkliga luckor i berättandet och jag fick gå tillbaka några rutor för att koppla vad som hände. Vissa moment har hoppats över. Det är lite hoppigt. Fast det är möjligt att de sex- till nioåringar boken vänder sig till inte noterar detta.

Min främsta invändning gäller pratbubblorna. De är väldigt fula och okänsliga; de är förstås instoppade med hjälp av dator. Pratbubblorna är jämna och kritvita, och kontrasterar mot bilderna. Jag hade föredragit något slags mer ... organiska pratbubblor. Handritade och i någon dovare ton än kritvitt. Handtextning vore också att föredra framför den livlösa, datorsatta texten.

Apropå pratbubblorna måste jag också klaga på en viss grad av slarvighet. Dialogen innehåller många påhittiga, roliga ord - men här finns även en del språkfel ("oss" istället för "vi", till exempel) som sticker i ögonen, och på något ställe saknas ett ord. Även tecknade serier måste korrekturläsas!

Som helhet är dock "Trollskogen" ett synnerligen vackert och charmigt litet seriealbum som torde uppskattas av målgruppen.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar