tisdag 14 april 2015

DVD: Northmen - A Viking Saga

NORTHMEN - A VIKING SAGA (SF)
Med tanke på att det finns hundratals, ja tusentals, filmer om riddare, romare, och om vilda västern, borde det rimligtvis finnas mängder av vikingafilmer. Men det gör det inte. Antalet filmer om vikingar är relativt få. Av någon anledning har vi i Skandinavien aldrig varit mycket för att göra historiska äventyrsfilmer - eller äventyrsfilmer rent allmänt.

Nåja. På TV visas  en serie som heter VIKINGS - och här har vi en långfilm från 2014, en tysk-schweizisk samproduktion, inspelad i Sydafrika.

Det var inte utan att jag kände mig varm om hjärtat när jag såg bolagsnamnet Ascot Elite i förtexterna, följt av namnet Ralph S Dietrich. Han är son till gamle, fine schweizaren Erwin C Dietrich, mannen bakom klassiker som STRAFFKOMMANDO ÖST och väldigt mycket annat. NORTHMEN - A VIKING SAGA är regisserad av Claudio Fäh, som tidigare gjort CORONADO, HOLLOW MAN 2 och SNIPER: RELOADED, om någon nu minns dem. Den här filmen är dock en större produktion än dessa filmer.

Tom Hopper, som just nu är med i TV-serien BLACK SAILS, vilken jag förstås inte sett, spelar vikingen Asbjörn, som lider skeppsbrott. En mindre samling karlar överlever och flyter i land på okänd mark. Det dröjer inte länge innan vikingarna blir anfallna av en mindre armé, men eftersom de är riktiga karlakarlar, dödar de alla fiender utom en, som kommer undan. Asbjörn och hans polare upptäcker att fienden skyddat en vagn, och i denna hittar de en skotsk prinsessa (Charlie Murphy), filmens enda kvinna. Vikingarna tror att de kan få ut en lösesumma för henne - men hennes far skickar ut mängder av krigare för att hitta och döda vikingarna. Vikingarna träffar på en snäll, kristen munk på vägen, han är duktig på att slåss med sin stav och följer med nordmännen. Prinsessan blir självklart kär i Asbjörn.

Det är ingen större filmupplevelse Fäh har spikat ihop, men jag får nog säga att filmen är rätt okej. Det är ett traditionellt actionäventyr - och det är mycket action. Folk slåss och fäktas och hugger yxor i skallen på varandra. Vikingarna gillrar dödliga fällor så att fienden kan stryka med på mer uppfinningsrika sätt; de spetsas på pålar eller får stockar i plytet. En strid på en hängbro är minnesvärd.

Handlingen är inte speciellt engagerande, rollfigurerna är anonyma, och skådisarna är väl inte de charmigaste. När det inte är action och det istället ska pratas blir det därför rätt tråkigt. Tack och lov är det action mest hela tiden.

En av vikingarna spelas av svensken Johan Hegg, sångare i vikingarockbandet Amon Amarth. Bandet står för låten som spelas under eftertexterna. Den fick mig att fnissa.(Släpps den 27/4)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar