torsdag 2 april 2015

DVD: A Good Man

A GOOD MAN (Scanbox)
Äntligen har det kommit en ny film med Steven Seagal! A GOOD MAN, i regi av Keoni Waxman (Seagalklassiker som THE KEEPER och A DANGEROUS MAN, med flera), levererar precis allt vi kan förvänta oss av en Steven Seagal-film - det vill säga ingenting.
Seagal spelar Alexander, och han är ... just det: en före detta elitsoldat! Han har lite skuldkänslor, eftersom han i en prolog är på uppdrag i något öststatsland och försöker rädda en liten flicka, men misslyckas. Två år senare lever han ett stillsamt liv som hantverkare i Rumänien - eftersom det ju är billigt att spela in film där. Där sitter han i sin lägenhet och lyssnar på blues och blänger på sin hund, som inte heter någonting. Hans snygga granne Lena råkar bli utelåst och Alexander hjälper henne att komma in. Lenas lillasyster Mya, som ser ut att vara tio år, döper Alexanders hund till Roman.
Lena har en halvbror som heter Sasha (Victor Webster) och som är uppvuxen i USA. Men det spelar egentligen ingen roll, eftersom alla pratar engelska i Rumänien. Nästan alla. Sasha verkar vara en skurk, eftersom han hjälper några gangsters som utövar beskyddarverksamhet - men det visar sig att han tvingas hjälpa skurkarna, de har en hållhake på honom. Skurkarna driver även en strippklubb, där Lena jobbar i baren. Skurkarna vill att Lena ska tillhandahålla sexuella tjänster, men det vill varken Sasha eller Lena. En massa kinesiska skurkar ledda av mr Chen (Tzi Ma) styr och ställer över de rumänska skurkarna.
Två rumänska poliser är konfunderade över en massa lik som jämt och ständigt hittas på stan. Skurkar som har blivit skivade med svärd. Mördaren skriver kinesiska tecken intill liken och kallar sig White Ghost. Det är förstås Alexander. Han är inte alls en hantverkare som lever ett tillbakadraget liv - han har jagat mr Chen i flera år och mördar alla i hans närhet. Fast ibland går han i kyrkan. Mr Chen kidnappar Mya och då blir Alexander vresig. Som tur är, är Sasha en schysst snubbe som också är duktig på att slåss.
Alexander och Sasha dödar alla, räddar Mya, Alexander dödar Chen, och så klär Lena av sig naken och sätter  sig i Alexanders knä och han tafsar på henne, och sedan får vi se en tapet i ett par sekunder innan det tonas ner till svart och eftertexterna rullar.
Min flickvän tycker att Seagal, som fyller 63 nu i april, ser ut som Rolf Lassgård med skägg. Nu är han tjockare och tröttare än någonsin! Han lufsar omkring i en alldeles för tajt svart skinnrock och nej, han tittar sällan folk i ögonen när han viskar fram sina repliker. Filmens första replikskifte försöker sätta rekord i fula ord och Seagal viskar "fuck", "fucking", "motherfucker" och "pussy" i varenda mening, så att vi verkligen förstår hur tuff han är.
När det är dags för slagsmål är Seagal så tuff att han stoppar händerna i fickorna och suckar trött, medan fienden radar upp sig så att de kan få stryk en i taget. I vanlig ordning står Seagal oftast stilla och viftar med armarna, medan vi får se inklippta armar och ben, som slår och sparkar på fienden, som far omkring som vantar. Seagal släpar hela tiden med sig sin asiatiska jättekniv, stor som ett svärd; han verkar gömma den under jackan.
Jag ser att Victor Webster gjort en farlig massa roller, mest i TV-serier - fast jag har aldrig sett honom tidigare. Han har ett typiskt amerikanskt hjälteutseende och slagsmålsscenerna med honom är betydligt bättre än de med Seagal. Jag vet inte om Webster kan någon kampsport på riktigt, men det är mer röj och entusiasm när han går igång. Och det behövs för att fylla ut speltiden, eftersom Seagal förstås inte orkar medverka hela tiden. Webster kan agera, åtminstone hyfsat - det kan inte de andra. De rumänska aktörerna är enastående usla! En snubbe som muckar inne på strippklubben kan knappt uttala sina få engelska repliker innan Seagal bryter armar och ben av honom.
A GOOD MAN är härligt dålig. Precis så dålig som vi ju alla vill att Seagals senare filmer ska vara. Vår hjälte traskar runt och ser ointresserad ut. Som komedi är filmen fantastisk. Jag skrattade nästan hela tiden. Som actionfilm får A GOOD MAN en svag etta i betyg, men eftersom den är så rolig, höjer jag till en tvåa.
(Släpps på DVD & Blu-ray den 13/4)
Foton copyright (c) Scanbox0 kommentarer:

Skicka en kommentar