fredag 3 april 2015

DVD: Everly

EVERLY (Noble Entertainment)

Avdelningen för komplett vansinne: härommånaden dök trailern till EVERLY upp på nätet. Salma Hayek och en massa brudar slogs och sköt och det var våldsamt värre - och jag fick intrycket av att det var en parodi/pastisch i stil med MACHETE-filmerna. Nu har jag sett filmen och jag konstaterar att jag hade fel - åtminstone delvis. EVERLY är till stor del en ganska seriös och allvarlig actionfilm - men den är full av våldsamma gags och brutal humor, och handlingen är rejält flängd.

Salma Hayek gör förstås titelfiguren Everly. Hon har kidnappats av sitt ex, en japansk maffiaboss, och hålls fången i sin lägenhet där hon utnyttjas som prostituerad. Det verkar vara bara bo horor i huset. När filmen börjar har Everly blivit brutalt utnyttjad av en grupp män, vilka dessutom filmat övergreppet. Vi får inte se detta - det första vi ser är hur Everly släpar sig in på badrummet, där hon har gömt en pistol. Hon plockar fram den och dödar alla männen i rummet - en japan dör inte på studs; han blir dödligt sårad och sitter kvar i en soffa större delen av filmen.

Det finns ett pris på Everlys huvud och mängder av hitmen och horor störtar in i lägenheten för att ta kål på Everly. Men hon är inte den som är den - hon slår, skjuter, hugger och spränger dem allihop. Men hon är orolig för sin lilla dotter och ringer sin mor, som dottern är hos. Hon ber modern komma till lägenheten och ta lillflickan med sig. Samtidigt väller det in fler personer som vill döda henne. En galen japan som kallas The Sadist fångar Everly och torterar henne.
Det dröjer nästan en timme innan Everly kommer ut ur lägenheten - och hon lämnar aldrig huset under filmens speltid. Hayek är i princip med i varje scen. EVERLY är lite grann som ett kammardrama - det mest ultravåldsamma kammardrama som gjorts. Regissör är Joe Lynch, som tidigare gjort WRONG TURN 2: DEAD END, så han kan sin splatter. Liken ligger i drivor och i de mest, öh, minnesvärda scenerna får vi se en grupp gangsters som har lite otur med en handgranat i en hiss, och en hund som inte kan skilja på en boll och en granat - det slutar inte väl för hunden.

EVERLY är en film som delat in publiken i två delar: de som älskar den och de som avskyr den. De som avskyr filmen verkar dominera - och de klagar mest på att filmen inte har mycket till handling och logik. Badguys stormar in och Salma Hayek slaktar dem. Det är rätt mycket TV-spel över det  här. Själv hade jag väldigt kul när jag såg filmen.

En lustig detalj är att kvinnan som spelar Everlys mor ser ut att vara strax över 50. Salma Hayek är 48. Och Hayek är förstås lika grann som hon alltid varit. En pingla!
Filmen är inspelad i Serbien.
(Släpps på DVD, Blu-ray och VOD den 6/4)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar