torsdag 2 april 2015

Bio: T.S. Spivets fantastiska resa

Foton copyright (c) Njutafilms
Nu blir det franskt här på TOPPRAFFEL! - fast på engelska.
Jean-Pierre Jeunet har gjort flera fantastiska filmer: DELIKATESSEN, DE FÖRLORADE BARNENS  STAD och framför allt AMÉLIE FRÅN MONTMARTRE. Hans förra film hette MICMACS och hade svensk biopremiär 2010 - och ärligt talat minns jag ingenting alls av den. Jag hade helt glömt bort den innan jag inför den här recensionen kollade upp Jeunets filmografi. Uppenbarligen gillade jag MICMACS, eftersom jag gav den en fyra i betyg.
Hans senaste film, T.S. SPIVETS FANTASTISKA RESA, som bygger på en bok av Reif Larsen, lär jag nog också förtränga relativt snabbt. Under filmens gång kom jag nämligen på mig med att tycka att, tja, det är ju inte dåligt, men ... det är inget vidare.
Denna fransk-kanadensisk samproduktion är på engelska och utspelar sig i USA. T.S. Spivet (Kyle Catlett) är en överintelligent tioåring, säkerligen försedd med alla bokstavskombinationer man kan tänka sig, och som bor på en gård mitt ute i ingenstans i landets västra delar. Hans tvillingbror har omkommit i en olycka och hans föräldrar (Helena Bonham Carter och Callum Keith Rennie) pratar aldrig om saken.
Lille T.S., som ibland skriver artiklar åt vetenskapsmagasin, är en rackare på uppfinningar och har uppfunnit en evighetsmaskin - den kommer att fungera oavbrutet i åtminstone 400 år. Han skickar ritningen till the Smithsonian Institute i Washington DC, och de ringer upp - de vill tilldela lillgrabben ett fint pris. Det är bara det att de inte vet om att uppfinnaren bara är tio år gammal.
T.S. berättar inte om priset för sina föräldrar och ger sig ensam av mot huvudstaden på andra sidan landet. Han tar sig ombord på ett godståg och så bär det av på en resa under vilken han träffar på en del kufar och utsätts för faror. När han väl når Washington råkar han ut för ännu fler märkliga människor. Dominique Pinon, den där gnomliknande fransmannen som brukar vara med i Jeunets filmer, har en liten roll som kuf.
Hmm ... Vänta nu här. Den här filmen känns ju nästan som något av Wes Anderson. Och vad tycker jag om Wes Anderson? Om honom tycker jag inte. T.S. SPIVETS FANTASTISKA RESA är en lite artyfarty roadmovie och den blir emellanåt rätt sentimental på ett sätt jag inte associerar med Jeunet. Lille T.S. agerar även berättarröst, och han är lillgammal och aningen pretentiös.
... Fast nu är det här inte lika illa och irriterande som Wes Anderson. En del inslag och repliker är riktigt roliga. Som alla andra Jeunetfilmer är det här också en väldigt snygg film, men eftersom den utspelar sig i ett realistiskt USA, och inte i de fantasyvärldar eller det romantiska Paris Jeunet oftast håller sig till, känner man inte riktigt igen sig. Här och var har det slängts in animationer, men jag saknar känslan från de tidigare filmerna, och looken som för tankarna till franska seriealbum. Filmen är i 3D och Jeunet använder sig av detta så mycket han kan - föremål far ut i salongen med jämna mellanrum.
En märklig detalj är att dialogen plötsligt blir oväntat grov. På det hela taget är detta en trevlig och mysig familjefilm - men mot slutet kallar en elak kvinna (Judy Davis) T.S. "You little motherfucker!", och dessförinnan har hon utbrustit i "Fuck! Fuck!" när hon blivit besviken. Det känns nästan som om de franska filmskaparna inte är medvetna om att man inte får svära i amerikanska barnfilmer. Filmen har ännu inte gått upp i USA, i Sverige är den tillåten från sju år, medan den i England har försetts med tolvårsgräns, just beroende på svordomarna och ett par scener som bedömts vara för otäcka för mindre barn. Men det är ingen tvekan om att den här kan ses av yngre barn.
Jag såg filmen på Bio Roy i Göteborg, och där har de det där "andra" 3D-systemet; Dolby Digitals eget med brillor man får låna och ska lämna tillbaka efter visningen. 3D:n var utmärkt - men den svenska texten störde. Jag vet inte om det beror på 3D-systemet, eller om företaget som textat filmen klantat sig, men texten försvann oftast in i bilden och verkade ligga bakom figurerna - vilket jag upplevde som svårläst, ansträngande och lätt huvudvärksframkallande att titta på. Så är det aldrig på SF:s biografer.
 


(Biopremiär 3/4)

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar