onsdag 8 april 2015

Bio: A Most Violent Year

Foton copyright (c) Lucky Dogs
Jag konstaterar att jag aldrig såg JC Chandors kritikerrosade MARGIN CALL från 2011. Jag vet inte varför. Chandors andra film; ALL IS LOST från 2013, har jag aldrig hört talas om. Nu är han tillbaka med thrillern A MOST VIOLENT YEAR. En thriller för vuxna. Det brukar betyda att det handlar om en rätt sömnig film - och jodå. Det här är rätt sömnigt och förhållandevis spänningsbefriat.
A MOST VIOLENT YEAR utspelar sig 1981, och det här ser verkligen ut från en film från 1981 - eller kanske snarare från 1970-talet. Som en av de där gråa, skitiga New York-filmerna, take your pick. Oscar Isaac innehar huvudrollen som affärsmannen Abel Morales - om filmen kommit för 35 år sedan, hade vi sett Al Pacino i rollen. Fast Isaac är mer lik Armand Assante.
Abel Morales äger ett företag som distribuerar olja. Han borrar inte efter olja, han köper olja som körs ut till kunder. Statistiskt sett var 1981 ett av de våldsammaste åren i New Yorks historia, och våldet drabbar Abels företag. Hans förare attackeras och tankbilarna töms på olja. Det är någon av Abels mer skrupelfria konkurrenter som stjäl- och säljer oljan vidare.
Abels fru Anna (Jessica Chastain) är dotter till en gangster. När familjen Morales utsätts för hot, vill hon utnyttja faderns resurser, men Abel är inte bara en Morales, han har även moral. Företaget har taskigt med pengar och sedan tidigare myndigheternas ögon på sig. Han vill gå lagligt tillväga och han är mån om sina förares säkerhet.
Chandor har även skrivit manus, och det här är välgjort och välspelat. Miljön känns ny, jag har aldrig sett en film om oljedistributörer tidigare. Ett par scener är nerviga; till exempel när oljetjuvarna slår till, och när Abel upptäcker- och förföljer ett par tjuvar. Men som helhet är A MOST VIOLENT YEAR ett märkligt ospännande drama, snarare än thriller. Tempot är långsamt, rollfigurerna är till större delen ganska osympatiska, i synnerhet fru Morales - jag undrar varför Abel och Anna är gifta. Jag satt också och undrade vilka vissa av personerna var; de presenteras med namn, men det är inte helt klart vilken relation de har till Abel - fast det var kanske jag som missade något.
David Oleyowo från SELMA spelar mannen som synar Abels företag i sömmarna, medan Albert Brooks gör Abels kollega. Den krullhårige Brooks har slätt hår och först kände jag inte igen honom.
Chandors film är kritikerhyllad utomlands och lär säkert få fin kritik även i Sverige - men jag tycker alltså att den är lite i sömnigaste laget.
Den bleka, rödlätta Chastain ser ibland lite otäck ut; hon skulle säkert kunna bli en bra filmskurk någon gång. Jag gillade Abels ljusa rock.(Biopremiär 10/4)

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar