fredag 20 mars 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Ib Melchior

Mannen bakom REPTILICUS är död. 97 år gammal hann han bli, den danskfödde Ib Melchior.
Melchior turnerade i Europa med ett engelskt teatersällskap och strax innan andra världskriget hamnade han i USA. Han tog värvning och smög omkring som agent för O.S.S., och när kriget tog slut började han att jobba för TV i New York - han regisserade program som THE PERRY COMO SHOW.
På 1950-talet kastade Melchior sig in i B-filmsbranschen, främst som manusförfattare, men han regisserade också några filmer. Han skrev ett avsnitt av den svensk-amerikanska TV-serien 13 DEMON STREET med Lon Chaney Jr från 1959, han skrev och regisserade THE ANGRY RED PLANET, som kom samma år, han stod för manus till raffel som JOURNEY TO THE SEVENTH PLANET, ROBINSON CRUSOE ON MARS och ett avsnitt av serien THE OUTER LIMITS. THE TIME TRAVELERS från 1964 både skrev och regisserade han. 1965 kom Mario Bavas italienska science fiction-klassiker PLANET OF THE VAMPIRES och det var Ib Melchior som stod för den engelskspråkiga versionen.
1975 hittade han på storyn som Paul Bartels DEATH RACE 2000, producerad av Roger Corman, bygger på. Detta innebar att Ib Melchiors sista credit hittas i nyinspelningen DEATH RACE, som kom 2008.
... Och så har vi då REPTILICUS. Danmarks svar på Godzilla. Denna synnerliga flängda, dansk-amerikanska film kom 1961 och regisserades av danske Poul Bang efter ett manus av Ib Melchior, Sidney Pink stod för den amerikanska versionen. I filmen hittar några  danska gruvarbetare några blodiga benknotor vilka visar sig komma från en utdöd jätteödla. De råkar på någon vänster återskapa ödlan, som genast beger sig ut för att ödelägga Köpenhamn - som vore det Tokyo. I den ståtligaste scenen får vi se massor av cyklister cykla utför en raserad bro och trilla i plurret.
Jag har bara sett den danska versionen. Denna innehåller betydligt fler scener med Dirch Passer som comic relief än den amerikanska versionen, bland annat får vi se hur Passer och några småflickor dansar runt en flaggstång och sjunger en käck visa om Reptilicus. Denna version spelades in på danska; den amerikanska versionen är enligt uppgift inte den danska filmen dubbad till engelska, scenerna ska ha spelats in på nytt och de medverkande pratade då engelska - med dansk brytning. Eftersom denna version bedömdes som osebar av American International Pictures, fick den klippas om helt och dubbas. I den danska versionen kan Reptilicus flyga, vilket han inte kan i den amerikanska - men i den sistnämnda versionen spyr han ut grönt slem, och det gör han inte i den danska. Tydligen är REPTILUCUS även känd som RÆDSELSOHYRET i Danmark.

IB MELCHIOR
1917 - 2015
R.I.P.
                                                                        Den danska trailern till Reptilicus!

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar