tisdag 24 mars 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Gregory Walcott

I en av alla de Ed Wood-dokumentärer jag såg för tjugo  år sedan intervjuades Gregory Walcott, som spelade pilot i PLAN 9 FROM OUTER SPACE. Han berättade om när han anlände till studion, såg sig omkring och frågade "Where's the set?". Flygplanscockpiten var inget annat än två stolar framför en träskiva med ett draperi.
Nu har Gregory Walcott dött, 87 år gammal. När han gjorde sin roll i PLAN 9 1959 var Walcott redan en etablerad skådespelare, om än inte speciellt känd. Han debuterade 1952 och medverkade först i en rad filmer utan att nämnas i rollistan. Han dök upp i TV-serier och filmer som John Fords NATTPERMISSION och Allan Ladd-rafflet RYMDENS TIGRAR (båda kom 1955), och i titlar som DÖDSPASSET I ARIZONA, JET ATTACK och i ett avsnitt av PERRY MASON. Således var upplevelsen att jobba för Ed Wood flera kliv ner och omtumlande. Walcott ställde upp enbart för att han tyckte att producenten J Edwards Reynolds var en snäll och naiv man, och Walcott tänkte att hans namn skulle kunna ge filmen lite högre status. Han ångrade att han gjorde filmen och vägrade länge att prata om sin medverkan.
Efter PLAN 9 syntes Walcott i enorna mängder TV-serier, som WAGON TRAIN, LARAMIE, RAWHIDE, HIGH CHAPARRAL, ALIAS SMITH & JONES, BRÖDERNA CARTWRIGHT, LILLA HUSET PÅ PRÄRIEN, DEN OSYNLIGE MANNEN, KOJAK, MCCLOUD, BARETTA, DYNASTIN, DALLAS och MORD OCH INGA VISOR - för att bara nämna en handfull.
På bio kunde man se Walcott i Danny Kaye-filmen DUBBEL TRUBBEL, mot Terence Hill i MANNEN FRÅN ÖST, i Steven Spielbergs SUGARLAND EXPRESS, och i flera filmer med Clint Eastwood: JOE KIDD, THUNDERBOLT, LICENS ATT DÖDA och DEN VILDA FIGHTEN.
Gregory Walcott gjorde sin sista roll 1994. Passande nog var detta en cameo i Tim Burtons ED WOOD, i vilken han dök upp som en potentiell finansiär.
Det är inte många som har jobbat både för Ed Wood och Steven Spielberg! Ja, det är väl enbart Gregory Walcott.

GREGORY WALCOTT
1928 - 2015
R.I.P. 

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar