fredag 13 mars 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Fred Fredericks

Min första kontakt med Lee Falks hypnotiserande hjälte Mandrake var inte via Fantomen, där den tidiga versionen, tecknad av Phil Davis, gick på 1970-talet. Nej, jag upptäckte figuren i Lill-Allers. Alldeles i början av 70-talet medföljde Lill-Allers som bilaga i Allers - det var en liten tidning i långsmalt format, och förutom pyssel och idolbilder, innehöll tidningen serier; främst söndagssidor, skulle jag tro. Här återfanns bland annat Mandrake, tecknad av Fred Fredericks. Jag minns inte riktigt vad jag tyckte om serien när jag var riktigt liten - som jag ju var på Lill-Allers tid. Jag hann nog även läsa Mandragos och Lotta i en MAD-pocket innan jag upptäckte Mandrake i Fantomen.
Fred Fredericks tog över Mandrake när Phil Davis dog 1965. Serien moderniserades en aning, äventyren blev mer traditionella action/agenthistorier, och Fredericks tecknade i en kantigare, hårdare stil, till skillnad från Davis, vars signum var eleganta, men runda, mjuka, ibland nästan naiva teckningar.
När Lee Falk, som skrev manus hela vägen, dog 1999 tog Fredericks över även manusbiten. Han pensionerade sig inte förrän sommaren 2013 - mitt i ett äventyr som aldrig avslutades! Ärligt talat var det inte en dag för tidigt - sitt sista decennium såg Mandrake verkligen ut att vara tecknad av en nästan hundraårig gubbe; det var darrigt och skissartat.
Ett tag ritade Fred Fredericks även Fantomens söndagssidor, vilka då blev lika skissartade som Mandrake var. Förutom dessa dagspresserier ritade Fredericks åt serietidningar som Mighty Mouse, Tjalle Tvärvigg, The Munsters och The Twilight Zone. Han tuschade även en hel rad serier för Marvel och DC: Punisher War Journal, Daredevil, Quasar och G.I. Joe, för att nämna några. Självklart tuschade han även Defenders of the Earth, en kortlivad tidning byggd på den tecknade TV-serien i vilken Fantomen bildade ett superteam tillsammans med Blixt Gordon, Mandrake och Lothar. En gång på 80-talet beställde jag serier från Metropolis i Stockholm och bad dem skicka med den sämsta tidningen de hade i butiken. Då stoppade Lars Andreasson med ett nummer av Defenders of the Earth.

FRED FREDERICKS
1929 - 2015
R.I.P.0 kommentarer:

Skicka en kommentar