måndag 9 mars 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Danny Lerner

Bland det roligaste med filmfestivalen i Cannes är att gå omkring på marknaden och kolla in affischer och flyers för kommande filmer - och filmer som kanske aldrig kommer. När TITANIC var som populärast kom det en rad lågbudgetkopior - åtminstone gjordes det affischer för filmer man tänkte göra om tillräckligt många köpte filmerna på spek. I Cannes såg jag bilder på fartyg som sjönk till höger och vänster, på längden och tvären. B-filmsbolaget Nu Image hade åtminstone en sådan affisch i sin monter.
Den filmen kom aldrig. Ett år senare visade de upp samma affisch - men nu hade de lagt till en jättebläckfisk som drog ner fartyget! Efter ytterligare ett år eller två visades filmen; OCTOPUS, i Cannes. Jag såg den där. Det var en besynnerlig film. Jag fick intrycket av att de börjat göra en TITANIC-kopia, men lagt ner projektet halvvägs och klippt ihop den med en monsterfilm.
OCTOPUS producerades av Danny Lerner, som nu har dött, endast 63 år gammal. Lerner föddes i Israel och 1986 började han att jobba för Nu Image, ett bolag som blev beryktat för sin actionfilmer; på sätt och vis var Nu Image 1990-talets motsvarighet till 80-talets Cannon Films.
För Nu Image producerade Lerner odödliga filmer som CYBORG COP I-III, PROJECT SHADOWCHASER II, OPERATION DELTA FORCE I-V, SPIDERS, CROCODILE, SHARK ATTACK II & III, U.S. SEALS I & II, ALIEN HUNTER, AIR MARSHAL, AIR STRIKE, NINJA och en helsikes massa annat, samt Dolph Lundgren-rafflen SWEEPERS, BRIDGE OF DRAGONS, DIRECT CONTACT och COMMAND PERFORMANCE, Steven Seagal-rafflen TICKER, OUT FOR A KILL och TODAY YOU DIE, Jean-Claude Van Damme-rafflen IN HELL, REPLICANT och THE ORDER, samt CITY OF FEAR med Gary Daniels.
Nu Image startade upp dotterbolaget Millennium Films för att producera biofilmer med högre budget, det är ju lite ovanligt; det brukar ju annars vara storbolagen som startar små dotterbolag. Millennium växte och blev så småningom huvudbolaget. För Millennium har Danny Lerner producerat CONAN THE BARBARIAN, THE EXPENDABLES 2 & 3, OLYMPUS HAS FALLEN och THE LEGEND OF HERCULES, för att bara nämna några stycken.
Danny Lerner skrev även manus till en hel hög filmer, och han regisserade några stycken, däribland ovan nämnda  DIRECT CONTACT.

DANNY LERNER
1952 - 2015
R.I.P.

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar