måndag 16 februari 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Louis Jourdan

Häromveckan köpte jag några gamla nummer av serietidningen James Bond, och i ett av dem fanns bilder från OCTOPUSSY, och då förstås på Louis Jourdan, som spelade skurken Kamal. Jag har inte sett den filmen på väldigt länge och jag har inte skänkt en tanke på Jourdan - och så går han nu plötsligt och dör, 93 år gammal.
När OCTOPUSSY kom 1983 minns jag att en del skribenter, och kanske även en del vuxna i min omgivning, omtalade Louis Jourdan som en välkänd, stilig fransk karaktärsskådespelare. Jag hade förstås aldrig sett karln tidigare och än idag associerar jag honom bara med tre roller: som Kamal, som Dracula i BBC:s miniserie från 1977, och som Arcane i Wes Cravens TRÄSKMANNEN från 1982. Jag har sett ytterligare några filmer med honom, men de har inte satt sig.
Jourdan filmdebuterade redan 1939 i något som hette LE CORSAIRE. En rad franska filmer följde innan han 1947 medverkade i Alfred Hitchcocks EN KVINNAS HEMLIGHET. Den följdes av grejor som MADAME BOVARY, PIRATDROTTNINGEN, LUSTANS LÖN, och 1958 kom Vincente Minnellis flerfaldigt Oscarsbelönade GIGI, ETT LÄTTFÄRDIGT STYCKE (bra svensk titel!).
1961 spelade Jourdan titelrollen i en av många versioner av GREVEN AV MONTE CRISTO, 1975 var han faktiskt med i en annan version, men spelade en annan rollfigur. Under 60-talet blev det en hel del TV-roller, men han mötte även Ann-Margret i TRASSEL MED BRUDEN. Under 1970-talet dök Jourdan främst uppi TV-filmer och TV-serier, däribland COLUMBO och CHARLIES ÄNGLAR.
Ja, och den där brittiska versionen av Dracula. BBC:s COUNT DRACULA anses vara väldigt bra och ligga nära Bram Stokers roman - men den lider kraftigt av att alla interiörscener är filmade på video, till skillnad från exteriörscenerna. Det ser ohyggligt platt och billigt ut, och stämningen förtas helt,
På 1980-talet gjorde Louis Jourdan ytterligare några TV-roller och 1989 återkom han som Arcane i Jim Wynorskis festliga THE RETURN OF SWAMP THING. Detta blev hans nästa sista film. Sista rollen gjorde han i Peter Yates YEAR OF THE COMET, som i Sverige fick den bisarra titeln DEN VILDA JAKTEN PÅ VINET.
Under andra världskriget lade Louis Jourdan filmandet på hyllan för att istället ansluta sig till den franska motståndsrörelsen. Tufft gjort!
LOUIS JOURDAN
1921 - 2015
R.I.P.0 kommentarer:

Skicka en kommentar