lördag 21 februari 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Brett Ewins

Den brittiske serietecknaren Brett Ewins har avlidit efter en tids sjukdom, endast 59 år gammal.

Ewins var en av alla tecknare knutna till tidningen 2000 AD, som utkommit varje vecka sedan februari 1977, men han hamnade förstås lite i skymundan för mer namnkunniga killar som Brian Bolland och Mike McMahon. Ewins tecknade flaggskeppet Judge Dredd, men även avsnitt av Future Shocks; korta twist end-historier. Efter ett tag gav han sig på Rogue Trooper och Anderson PSI Division; några av hans Dredd- och Anderson-episoder har säkerligen publicerats på svenska i Magnum Comics.

En serie som definitivt har publicerats på svenska, är Johnny Nemo. 1988 startade Brett Ewins och Steve Dillon en egen tidning; Deadline, jag köpte ett par nummer av den, eftersom den fanns på Pocket i Lund. Det var i Deadline Johnny Nemo återfanns, och jag kommer ihåg att jag tyckte att det var en cool serie. I Sverige gick serien i Horst Schröders kortlivade actiontidning MAXX.

Samma år, 1988, började Ewins att teckna åt det amerikanska förlaget DC Comics, för vilka han gjorde Skreemer, och enstaka avsnitt av Träskmannen och Hellblazer, men 1991 drabbades han av utbrändhet; han kunde inte längre hålla deadlines och förlorade sina uppdrag.

Brett Ewins led av paranoid schizofreni och 2012 drabbade han samman med några poliser. Han fick ett våldsamt utbrott och knivhögg en polis, vilket ledde till att han syddes in i nio månader. De sista åren i sitt liv ägnade han sig främst åt att måla tavlor.


BRETT EWINS
1955 - 2015
R.I.P.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar