onsdag 11 februari 2015

Bio: Fåret Shaun - Filmen

Bilder copyright © 2014 Aardman Animations Ltd and Studio Canal S.A. All Rights Reserved.

De brittiska leranimatörerna på Aardman är tillbaka med ännu en långfilm. Deras förra biofilm; PIRATERNA! från 2012, var ingen större höjdare, och 2011 års ARTHUR OCH JULKLAPPSRUSCHEN hade jag helt glömt bort. Den här gången handlar det om fåret Shaun, som vi ju sett på TV i en rad korta episoder. Jag själv har förvisso inte sett så många avsnitt, men jag är bekant med figuren.

Att göra långfilm på figurer som tidigare figurerat i kortfilmer fungerar långtifrån alltid. John Cleese har sagt att orsaken till att det inte gjorts någon långfilm på PANG I BYGGET är att ingen skulle stå ut med Basil Fawlty i 90 minuter. Men i det här fallet har Aardman lyckats över all förväntan. Ja, mer än så. Jag gillade FLYKTEN FRÅN HÖNSGÅRDEN och BORTSPOLAD, jag gillade nog även WALLACE & GROMIT - VARULVSKANINENS FÖRBANNELSE, men om jag samlar lite mod vågar jag nog påstå att FÅRET SHAUN - FILMEN är Aardmans hittills bästa långfilm. Den är oerhört rolig!
Livet på den lilla bondgården har gått i stå. Bonden (som inte heter något) och de olika djuren upprepar samma saker varje dag enligt ett fast schema. Fåret Shaun och hans kompisar tröttnar och iscensätter en komplicerad plan för att kunna festa loss: de lyckas söva bonden och tar sig in i hans hus, för att äta pizza och kolla på film. Fast de får hunden på sig, det ena leder till det andra - och plötsligt har bonden, inlåst i en husvagn, rullat iväg och hamnat i Storstaden. Där får han en smäll i huvudet, tappar minnet, och tror sig vara frisör.

Shaun och de andra fåren får dåligt samvete, så de beger sig iväg till stan för att hitta bonden. Genast får de en illasinnad djurinfångare efter sig. Fåren klär ut sig och råkar ut för kaotiska äventyr.
Det är ett rent nöje att se klassisk ler- och dockanimation, och ett ännu större nöje att se det så otroligt, ja, häpnadsväckande väl utfört som här. Och det blir ännu bättre eftersom det här är smart, fantasifullt, späckat med galna infall och häftiga detaljer, och det är fruktansvärt roligt!
Precis som i TV-serien finns här ingen dialog; figurerna utstöter bara läten, vilket innebär att vi slipper ännu en hemsk, svensk dubbning. En del skämt går säkert små barn över huvudet; det här är första gången jag sett leranimerade kändisfrisörer, men det vräks på med oräkneliga skämt hela tiden; det här är en film som är lika rolig oavsett hur gammal man är - fem eller 95. Vi slipper dessutom all form av sentimentalitet och präktighet och annat som brukar besudla de flesta animerade barn- och familjefilmer.

Jag är väldigt nära att ge den FÅRET SHAUN - FILMEN en femma i betyg. Varför gör jag då inte det? Därför att den varar 85 minuter. Den är i längsta laget. Jag tror att den hade funkat ännu bättre om man nöjt sig med cirka 70 minuter. Tempot är högt, kanske är det jag som är gammal, men jag kände mig lite övermätt mot slutet. Men nedanstående fyra är mycket stark!

Roligast är nästan scenen där grisarna festar loss, och lustigt nog är detta den andra animerade långfilmen på bara ett halvår som spelar "House of fun" med Madness på soundtracket!
Plus för att filmen inte är i 3D.

Sist i eftertexterna kan man läsa att det faktiskt är väldigt farligt att få en smäll i skallen.
(Biopremiär 13/2)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar